Kinderen bouwen ‘Brug van duizend dromen’

Algemeen
Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

STAD - Meer dan duizend kinderen van 45 Amsterdamse schoolklassen werken dit jaar mee aan een lichtkunst-project in het Amsterdam Light Festival: Brug van 1.000 dromen. Het project is onderdeel van een nieuwe, vierjarige samenwerking tussen het festival en de gemeente Amsterdam. De schoolkinderen werken in drie workshops toe naar het maken van een lichtkunstwerk. Donderdag 3 november zijn er bijvoorbeeld workshops in Amsterdam-Noord op de Montessorischool Boven ’t IJ.

Vanuit het festivalthema Imagine Beyond leren de leerlingen over de geschiedenis van de grachten en het belang van het behoud van de bruggen en kademuren. Dit historische erfgoed, dat de stad al eeuwen stut, vormt jaarlijks het fotogenieke decor voor de lichtkunst. Dit jaar werken duizend leerlingen mee aan het kunstwerk Brug van 1.000 dromen van kunstenaarsduo Studio Toer. De lichtgevende brug is onderdeel van de officiële route van Amsterdam Light Festival Editie 11 en is te bezichtigen van 1 december 2022 t/m 22 januari 2023. 

Op naar 750e verjaardag

Het vierjarige educatieproject staat in het licht van de aanpak bruggen en kademuren van de gemeente, en werkt toe naar de feestelijke viering van de 750ste verjaardag van de stad Amsterdam. Elk jaar bouwen meer dan duizend kinderen uit de bovenbouw van het primair onderwijs van verschillende Amsterdamse scholen aan een nieuw lichtkunstwerk.

Het eerste project uit de reeks van vier is Brug van 1.000 dromen. Samen met kunstenaarsduo Studio Toer wordt leerlingen gevraagd na te denken over hun wensen en dromen voor zichzelf en hun stad. Hoe zien die dromen eruit? Het lichtkunstwerk wordt opgebouwd uit 1.000 bamboestokken, die beschilderd worden door de leerlingen. Wat oplicht zijn de markeringen en tekeningen van de dromen en fantasieën van de kinderen.Zo ontstaat een brug van licht.

Afbeelding