Henk Veen jubileert - de honderd beste Spo(r)tprenten in een bundel

Algemeen
Henk Veen druk bezig met jubileumwerk
Henk Veen druk bezig met jubileumwerk (Foto: aangeleverd)

NOORD - Al tien lang maakt de Noord-Amsterdamse kunstenaar Henk Veen tekeningen. Van spijkerbroeken die hij onderkliederde tot fotolijstjes van de Hema, waar hij een tekening zette op de achterkant van het voorbeeldfotootje dat standaard in het lijstje zat. Waarom geen getekend verslag van sportzaken als het geschreven verslag zijn verhaal al verteld heeft? Inmiddels is het uitgegroeid tot een goed gelezen cartoon in de inmiddels zes kranten van Rodi Media en dus was een succesvol idee. Vanwege het jubileum is een bundel verschenen met een selectie van honderd Spo(r)tprenten.  

Doe mee aan de prijsvraag en maak kans op een gratis boekje

Tien jaar geleden bedachten Rodi Media en de kunstschilder om de tekeningen te gaan gebruiken voor de sportpagina van het Noord-Amsterdams Nieuwsblad en later het Kompas. Inmiddels zijn ook Nieuwsblad Uitgeest, Haarlems Nieuwsblad en Castricums Nieuwsblad aangehaakt.

Apart slag mensen

Als een ware sportverslaggever krabbelde Henk met zijn tekenmaterialen zijn visie op de wedstrijden met Ajax, Oranje, Tour de France en als toetje de Max Verstappen-gekte in de Formule 1. Als geen sport te verslaan is, beeldt hij graag de nieuwsactualiteit en typisch Amsterdam-Noord uit. 

Een noordeling kun je uittekenen: apart slag mensen, wonend in het ‘Dorp van Amsterdam’, aan de ‘Noord-side’ van Het IJ. Als rode draad loopt corona door zijn tekeningen. De kunstenaar wil ook die bizarre tijd omzetten in beeld, want de wereld stond daarmee een beetje op zijn kop.

Zijn idool Cruijff

De liefde voor Johan Cruijff en zijn visie blijven leven. Iedereen op deze aardbol verwacht dat hij ieder moment om de hoek kan komen. Zo’n uniek persoon, iedereen heeft hem gekend, zelfs in uithoeken waar weinig tot geen communicatie is. De liefde die Johan had voor ‘zijn kinderen’, die ook de kunstenaar deelt, zorgde er voor dat zij graag met elkaar samenwerkten voor het goede doel, zijn Cruyff Foundation. Het moet iedereen wel opgevallen zijn dat Cruijff ook als rode draad door zijn tekeningen loopt. Maar da’s logisch!

Regelmatig creëerde Henk Veen  acties en vroeg Johan om samen te werken. Maar na één keer schilderen met Henk voelde hij zich al heer en meester en wist hij al snel, met zijn beruchte vingertje wijzend naar de kwast met verf op doek, zijn collega’s in de sport, zoals Guus Hiddink en Marco van Basten, te sturen en te leiden. Hij zou nog wat jaren nodig hebben gehad om zich te perfectioneren, maar dat heeft helaas niet zo mogen zijn. 

“Jij bent de enige kunstenaar met wie ik ooit samen zal schilderen”, zei Johan Cruijff ooit en hij krabbelde op papier als aandenken aan zijn maatje: ‘Ik was in dit geval een goede assistent van een schilder die past zoals ik denk’. Deze persoonlijke noot met zijn herkenbare eigengereide, eigenwijze, typisch Cruijffiaanse tekst motiveert Henk iedere dag in al zijn doen en laten.

Prijsvraag

Kans maken op een gratis bundel? Doe mee aan de prijsvraag: voorspel van de WK-wedstrijd van Oranje tegen Ecuador (aanstaande vrijdag) de uitslag en mail die, met naam en adres, uiterlijk vrijdagmiddag om 14.00 uur door naar redactie.nan@rodi.nl. Uit de inzenders met de juiste uitslag worden twee winnaars geloot, die het jubileumboekwerkje tegemoet kunnen zien.

Lees verder op Pagina 3

Afbeelding