Afbeelding
(Foto: Pexels)

Motie: met bewoners overleggen over windmolens

Algemeen

NOORD - De gemeente moet nu maar eens grondig en vooral helder overleggen met de bewoners in de zgn. zoekgebieden voor windturbines. Er moet een dialoog komen zodat bewoners beter betrokken worden bij de plannen om in Noord windturbines te plaatsen in de buurt van woonwijken en het landelijk gebied, zoals bij de Noorder IJplas. Een motie van deze strekking werd vorige week woensdag unaniem door de stadsdeelcommissie aangenomen.

door Tom Tossijn

Afgelopen woensdagavond maakte de stadsdeelcommissie gebruik van haar recht om moties in te dienen bij het dagelijks bestuur van Noord. De volksvertegenwoordigers zijn het beu dat bewoners zo slecht worden geïnformeerd over de plaatsing van windturbines in de zgn. zoekgebieden: de locaties in en rond Noord waar de gemeente naarstig op zoek is naar plaatsing van windturbines. Een voornemen dat op veel bezwaren stuit, zo bleek uit de inbreng van insprekers in de commissievergadering: de windturbines hebben door lawaai en slagschaduw nadelige gevolgen voor de gezondheid van omwonenden en dieren.

Wel of niet besloten

De motie, ingediend door juist de partijen die niet in het college van B&W zitting hebben (Partij van de Ouderen, DENK, VVD, FvD en de Groene Basis Piraten) draagt het dagelijks bestuur op om breder en uitgebreider te communiceren met bewoners over de status van de besluitvorming van het traject: wat is er nu wel of niet besloten? Ook moet de gemeente duidelijker maken hoe omwonenden zelf kunnen inspreken de komende tijd. In de stadsdeelcommissie bleken ook de coalitiepartijen (PvdA, D66 en GroenLinks) vóór de motie te stemmen, waardoor deze zonder enige tegenstem werd aangenomen.

Het dagelijks bestuur kon niet veel anders dan akkoord te gaan met de motie. Portefeuillehouder Esther Lagendijk: “Ik ga akkoord met de motie, maar ik ga er niet zelf over, dus ik zal ermee naar de wethouder stappen”. De stadsdeelcommissie hoopt binnenkort te vernemen hoe energie-wethouder Zita Pels tegenover de motie staat.

Afkortingen

Overigens droegen de gedetailleerde bijdragen van insprekers over de nadelige gevolgen van windenergie en het nogal onheldere proces van locatiekeuze, bepaald niet bij aan een groter begrip van de stand van zaken. Zo passeerde een hele reeks van afkortingen in het debat waar maar weinig Noorderlingen kennis van zullen hebben: SARA, plan-MER, HGS, TAC, NRD, RES. 

Leesbare folder

Liefst drie externe bureaus hebben zich volgens een van de insprekers bezig gehouden met de opstelling van een participatieplan. Zelfs is het de vraag of de afkorting CDR (Centrale Dorpenraad) wel iedereen bekend is. De voor commissieleden en toehoorders onleesbare Powerpointpresentatie van de voorzitter van dit orgaan zal niet meegeholpen hebben aan meer kennis.

Het zou mooi zijn als de gemeente/het dagelijks bestuur van Noord eens een korte en krachtige, voor leken leesbare folder zou maken met daarin de dilemma’s voor de plaatsing van windturbines, zoeklocaties, bezwaren die omwonenden hebben en welke knopen de gemeente denkt daarover in het komende jaar door te gaan hakken. Plus een beknopte uitleg over al die afkortingen. Duidelijke informatie is de bron van alle betrokkenheid.

Afbeelding
Grofvuil laten ophalen of wegbrengen in Amsterdam-Noord? Zo werkt dat! Algemeen 2 feb, 10:41
Afbeelding
Vastlopend verkeer vergt stevige aanpak Algemeen 2 feb, 08:22
Afbeelding
Spo(r)tprent Henk Veen Noord Amsterdams Nieuwsblad week 05 - 2023 Algemeen 2 feb, 07:20
Afbeelding
Stadsdeelbstuurscolumn: Investeren in de toekomst Algemeen 1 feb, 14:14
Afbeelding
Buren in Tuindorp Oostzaan delen elektrische auto's Algemeen 1 feb, 12:55
Afbeelding
Vrijwilligers Centrale Amsterdam bemiddelt tussen vraag en aanbod Algemeen 1 feb, 12:48
Afbeelding
Politie-Inval in pand Stoombootweg 112-nieuws 1 feb, 06:23
Afbeelding
Aan spanning geen gebrek in voetbalcompetities Algemeen 31 jan, 16:29
Afbeelding
Feest bij Autobedrijf Nieuwendijk: gekozen tot tweede Renault- en Daciadealer van Nederland Nieuws 31 jan, 09:13
Afbeelding
Kat door brandweer geholpen Algemeen 30 jan, 11:10
Afbeelding
Stadsdeelcommissie tegen uitbreiding betaald parkeren Algemeen 30 jan, 10:56
Afbeelding
Flinke stijging auto-inbraken in stad Algemeen 29 jan, 10:28
Afbeelding
Vijftig tinten groen in Noord nummer 22 Algemeen 28 jan, 10:36
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Amsterdam-Noord

Op Rodi Amsterdam-Noord volg je het laatste nieuws uit Amsterdam-Noord. Rodi Amsterdam-Noord informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Amsterdam-Noord

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Amsterdam-Noord in je mailbox.