De toekomst van het Vliegenbos: “Meer groen, meer duister”

Algemeen
De indrukwekkende entree
De indrukwekkende entree (Foto: Amsterdam Heeft Het)

NOORD - De stichting Vliegenbos lanceert haar ‘visie 3.0’ met radicale voorstellen: het bos moet groener en donkerder worden, de tennisclub moet er mogelijk weg. Commentaar van stichtingsvoorzitter Ronald Hooft en tennisvoorzitter Tjay Tjiook.

door John Jansen van Galen

‘Unieke natuur’ bos moet meer bescherming en meer ruimte krijgen

“Wat een asfaltvlakte, nietwaar?” Met grote passen beent Ronald Hooft over de Zamenhofstraat bij de chemische fabriek Albemarle. Door de bocht komen ons in volle vaart zware vrachtwagens tegemoet. “Albemarle veroorzaakt drieduizend transportbewegingen per jaar, hè?” 

Hij wijst waar daarvoor, dichtbij het pontveer, een nieuwe ingang zou moeten komen. “Dan blijft langs het Vliegenbos een smal bospad over, een eenbaansweg, waar de fietser welkom en de auto slechts te gast is.”

Die entree is onderdeel van de ‘visie’ die de Stichting Vliegenbos presenteert en waarover ze overleg voert met het stadsdeelbestuur. “Het tij is gunstig”, denkt Hooft, voorzitter van de stichting. “We krijgen ambtelijk enorm veel medewerking.”

Géén park

De kern van de visie ‘Vliegenbos 3.0’ is dat de ‘unieke natuur’ van het bos meer bescherming en meer ruimte moet krijgen. Het bos (uitdrukkelijk: ‘géén park’) besloeg ooit 32 hectare, nu nog maar 20. “We willen het bos zonder taboes terugveroveren voor de natuur,” zegt Hooft. 

Niet dat hij er minder mensen wil zien, integendeel: “Het zou mooi zijn als er meer mensen uit de Vogelbuurt en het Blauwe Zand kwamen, voor wie het bos nu nog een enigszins nare reputatie heeft. Maar barbecueplekken? Ik heb niks tegen barbecueën, wel tegen de consequenties: elk jaar honderd zakken zwerfvuil.”

“Het is een politieke keuze”, volgens Hooft. “Als je vosjes, egeltjes, marters, haviken en ijsvogeltjes in het bos wilt behouden moet je het ook beheren als een bos.” Dat betekent ‘meer groen, meer duister’, al draagt dat laatste mogelijk bij aan die ‘nare reputatie’. In februari begint alvast de ‘verbossing’ van de grasvlakte bij de ingang aan de Meeuwenlaan. “Daar ligt nu alleen een soort groot plantsoen, en nog slecht onderhouden ook.”

Eerherstel van het Vliegenbos als bos.

De geasfalteerde paden moeten smaller, kronkeliger en half-verhard worden. Autoverkeer wordt minimaal toegelaten om de camping te bereiken en voor doorgaande fietsers komt er een fietspad helemaal buitenom het bos: de ‘Rode Loper’. 

“Maar bedachtzame fietsers die naar vogeltjes willen kijken blijven welkom. Die snappen het bos.”

Spoedig oogsten

“We hebben deze visie nu neergelegd bij het stadsbestuur en het stadsdeelbestuur”, zegt Hooft. “En we hopen het laaghangend fruit spoedig te kunnen oogsten, dat wil zeggen: wat meteen kan worden uitgevoerd, zoals verlichting van een fietspad, verwijdering van stoepranden, het plaatsen van zitbanken die worden gemaakt uit gesneuvelde bomen.” Maar vervolgens gaat het er om een veel groter doel te bereiken: eerherstel van het Vliegenbos als bos.

Lees ook het verhaal over de spanning bij de tennisvereniging Elzenhagen op pagina 7