Yassmine el Ksaihi
Yassmine el Ksaihi (Foto: Sander van der Torren)

Column Stadsdeelbestuur

Algemeen

MBO studenten in actie voor Noord

Vorige week donderdag was de aftrap van project Buurtverbinding in Huis van de Wijk Waterlandplein. Ondanks de gure wind en regen buiten, werd ik binnen warm onthaald door twee enthousiaste studenten die gastheer/vrouw waren. Die warmte stond eigenlijk de hele middag centraal.

Buurtverbinding

Project Buurtverbinding is een gezamenlijk initiatief van Civic Amsterdam, ROC TOP, ROC van Amsterdam en Hogeschool van Amsterdam. MBO studenten van verschillende zorg- en welzijnsopleidingen lopen stage in Noord bij Civic. 

Een belangrijk deel van de stage is gericht op het ondersteunen van de wijk en bewoners. En specifiek rondom veranderde welzijns- en zorgvragen.

Aanstekelijke energie

De studenten hadden de bijeenkomst volledig zelf georganiseerd. Ze hadden de locatie geregeld, de catering, de stands met informatie, ze hadden maatschappelijke partners en bewoners uitgenodigd, een programma in elkaar gezet - inclusief introductiefilmpje - en dit alles foutloos uitgevoerd. De energie die zij uitstraalden ondanks alle spanning en nervositeit was aanstekelijk.

Alle talenten nodig

Ik moest denken aan de woorden van minister van Onderwijs Robbert Dijkgraaf tijdens de laatste begrotingsbehandeling. Hij vindt dat onze maatschappij is eraan toe om de verschillen in onderwijsaanbod niet meer in een verticaal laddermodel te zien, maar in een horizontale waaier. 

Een waaier van keuzes, waarin een MBO keuze net zo goed is als een HBO keuze. Je hoeft niet omhoog te klimmen, je bent goed zoals je bent. Als wij alle grote transities vorm willen geven, maar ook de tekorten in de arbeidsmarkt willen oplossen, dan hebben wij alle talenten nodig, dan hebben wij vakmensen nodig.

Waardering

Ik voel veel warmte en waardering voor onze MBO studenten en ik vind het belangrijk om deze waardering ook flink uit te dragen. Als (klein)dochter van gastarbeiders heb ik van dichtbij gezien wat het doet met iemands eigenwaarde en zelfrespect als deze niet dezelfde waardering krijgt als anderen. 

Laten we met zijn allen een generatie vormgeven waarin mensen elkaar waarderen om hun unieke talenten, ongeacht welke opleiding iemand heeft genoten. Verspreid het enthousiasme en de warmte van die studenten, zeker in de komende koude dagen, kunnen we dat hard gebruiken.

“We moeten echt andere dingen gaan doen om de wereld van morgen mogelijk te maken”. Met deze woorden van de minister sluit ik af.

Door Yassmine el Ksaihi

Afbeelding
Grofvuil laten ophalen of wegbrengen in Amsterdam-Noord? Zo werkt dat! Algemeen 2 feb, 10:41
Afbeelding
Vastlopend verkeer vergt stevige aanpak Algemeen 2 feb, 08:22
Afbeelding
Spo(r)tprent Henk Veen Noord Amsterdams Nieuwsblad week 05 - 2023 Algemeen 2 feb, 07:20
Afbeelding
Stadsdeelbstuurscolumn: Investeren in de toekomst Algemeen 1 feb, 14:14
Afbeelding
Buren in Tuindorp Oostzaan delen elektrische auto's Algemeen 1 feb, 12:55
Afbeelding
Vrijwilligers Centrale Amsterdam bemiddelt tussen vraag en aanbod Algemeen 1 feb, 12:48
Afbeelding
Politie-Inval in pand Stoombootweg 112-nieuws 1 feb, 06:23
Afbeelding
Aan spanning geen gebrek in voetbalcompetities Algemeen 31 jan, 16:29
Afbeelding
Feest bij Autobedrijf Nieuwendijk: gekozen tot tweede Renault- en Daciadealer van Nederland Nieuws 31 jan, 09:13
Afbeelding
Kat door brandweer geholpen Algemeen 30 jan, 11:10
Afbeelding
Stadsdeelcommissie tegen uitbreiding betaald parkeren Algemeen 30 jan, 10:56
Afbeelding
Flinke stijging auto-inbraken in stad Algemeen 29 jan, 10:28
Afbeelding
Vijftig tinten groen in Noord nummer 22 Algemeen 28 jan, 10:36
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Amsterdam-Noord

Op Rodi Amsterdam-Noord volg je het laatste nieuws uit Amsterdam-Noord. Rodi Amsterdam-Noord informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Amsterdam-Noord

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Amsterdam-Noord in je mailbox.