Column Stadsdeelbestuur

Algemeen
Yassmine el Ksaihi
Yassmine el Ksaihi (Foto: Sander van der Torren)

MBO studenten in actie voor Noord

Vorige week donderdag was de aftrap van project Buurtverbinding in Huis van de Wijk Waterlandplein. Ondanks de gure wind en regen buiten, werd ik binnen warm onthaald door twee enthousiaste studenten die gastheer/vrouw waren. Die warmte stond eigenlijk de hele middag centraal.

Buurtverbinding

Project Buurtverbinding is een gezamenlijk initiatief van Civic Amsterdam, ROC TOP, ROC van Amsterdam en Hogeschool van Amsterdam. MBO studenten van verschillende zorg- en welzijnsopleidingen lopen stage in Noord bij Civic. 

Een belangrijk deel van de stage is gericht op het ondersteunen van de wijk en bewoners. En specifiek rondom veranderde welzijns- en zorgvragen.

Aanstekelijke energie

De studenten hadden de bijeenkomst volledig zelf georganiseerd. Ze hadden de locatie geregeld, de catering, de stands met informatie, ze hadden maatschappelijke partners en bewoners uitgenodigd, een programma in elkaar gezet - inclusief introductiefilmpje - en dit alles foutloos uitgevoerd. De energie die zij uitstraalden ondanks alle spanning en nervositeit was aanstekelijk.

Alle talenten nodig

Ik moest denken aan de woorden van minister van Onderwijs Robbert Dijkgraaf tijdens de laatste begrotingsbehandeling. Hij vindt dat onze maatschappij is eraan toe om de verschillen in onderwijsaanbod niet meer in een verticaal laddermodel te zien, maar in een horizontale waaier. 

Een waaier van keuzes, waarin een MBO keuze net zo goed is als een HBO keuze. Je hoeft niet omhoog te klimmen, je bent goed zoals je bent. Als wij alle grote transities vorm willen geven, maar ook de tekorten in de arbeidsmarkt willen oplossen, dan hebben wij alle talenten nodig, dan hebben wij vakmensen nodig.

Waardering

Ik voel veel warmte en waardering voor onze MBO studenten en ik vind het belangrijk om deze waardering ook flink uit te dragen. Als (klein)dochter van gastarbeiders heb ik van dichtbij gezien wat het doet met iemands eigenwaarde en zelfrespect als deze niet dezelfde waardering krijgt als anderen. 

Laten we met zijn allen een generatie vormgeven waarin mensen elkaar waarderen om hun unieke talenten, ongeacht welke opleiding iemand heeft genoten. Verspreid het enthousiasme en de warmte van die studenten, zeker in de komende koude dagen, kunnen we dat hard gebruiken.

“We moeten echt andere dingen gaan doen om de wereld van morgen mogelijk te maken”. Met deze woorden van de minister sluit ik af.

Door Yassmine el Ksaihi