Flitshulp voor buurtbewoners Van der Pek

Algemeen
Afbeelding
(Foto: ram Petraeus)

NOORD - Eerste hulp bij hoge energierekeningen: zo wordt energie besparen net zo gemakkelijk als je boodschappen bestellen bij de flitsbezorger zoals deze door Buurtteam Volewijck als Flitshulp ingezet is voor buurtbewoners Van der Pek. 

Buurtteam Volewijck zet zich in voor medemens

Vanaf vandaag start Buurtteam Volewijck met een Flitshulp pilot: www.huisopwarmers.nl. Binnen een uur komt een Huisopwarmer een warmtebox met isolatiemateriaal bezorgen. 

Er wordt daarnaast ook geholpen met het plakken van radiatorfolie, tochtstrips en meer. Hiermee wil het buurtteam snelle en concrete hulp bieden aan Amsterdammers die in de problemen komen door de hoge energierekeningen.

Energiearmoede 

De Van der Pekbuurt is een van de wijken in Amsterdam waar relatief gezien de meeste huishoudens lijden aan energiearmoede1 en waar veel huizen slecht zijn geïsoleerd. Hulp voor deze Amsterdammers komt mondjesmaat op gang: Isolatiemateriaal dat wordt uitgedeeld blijft vaak in de doos zitten, en gesprekken met een energiecoach worden mondjesmaat afgenomen. Een parodie op flitsbezorgers. 

“Wij zien het als onze taak om ervoor te zorgen dat Amsterdam voor iedereen is.” aldus Mayra Kapteijn, social designer bij Buurtteam Amsterdam. 

Motivatie

“De flitsbezorgers zijn een typisch voorbeeld van de bestaande kloof: mensen die onder slechte arbeidsvoorwaarden de gembershots en broden à €6,- bij de bovenklasse rondbrengen. Wij willen het krijgen van hulp net zo laagdrempelig maken als je boodschappen bestellen bij Gorillas. We weten namelijk uit de psychologie dat er een kort moment is dat mensen motivatie hebben om lastige klusjes zoals huis isoleren of administratie te doen. Daarom moet hulp snel en concreet zijn.”. 

Vertrouwen bouwen door concrete hulp 

De bedoeling van Flitshulp is om vertrouwen te bouwen met de Amsterdammer door middel van een gebruiksvriendelijke aanpak. 

Daardoor ontstaat ruimte om ook met andere zaken te helpen. Schuldhulpverlener Jan Achterbergh van Buurtteam Amsterdam: 

“Denk aan hulp bij het aanvragen van de energietoeslagen, of samen een plan maken om uit de geldstress te komen”.

Afbeelding