Wekelijkse column stadsdeelbestuur

Algemeen
Esther Langendijk
Esther Langendijk (Foto: aangeleverd)

Terwijl ik dit schrijf is het Sinterklaas weekend in volle gang. Maandag is de grote dag, maar veel Amsterdammers vieren het, begrijpelijkerwijs, al in het weekend. De kinderen in Amsterdam zijn in afwachting wat zij dit jaar gaan krijgen van die lieve Sint. En Sint had het druk de afgelopen periode, ook in Amsterdam-Noord. Hij was op het Buikslotermeerplein, kwam op bezoek bij kinderen in het BovenIJ, bezocht ouderen in zorgcentra en hield vorige week zondag een hele dag audiëntie bovenin de A’DAM toren.

Sinterklaas voor iedereen

Door Esther Langendijk

Driehonderd Noordse kinderen

Ik ging er heen om de Sint welkom te heten, dat was natuurlijk heel eervol. En wat een feest was het daar; meer dan driehonderd Noordse kinderen kwamen langs om Sint en zijn pieten in het echt te ontmoeten. 

Er werden speculaaspoppen versierd, kinderen konden worden geschminkt en er waren natuurlijk prachtige cadeaus, voor ieder kind.

Geldproblemen

Voor niet alle kinderen zijn cadeaus even vanzelfsprekend. Het blijkt dat kinderen die opgroeien in armoede extra moeten knokken voor hun plek in de samenleving. Er zijn bijvoorbeeld kinderen die niet kunnen ontbijten voor ze naar school gaan, omdat er geen geld voor is. Dat komt helaas steeds vaker voor. Deze kinderen kunnen vaak niet meedoen met de dingen die voor anderen eigenlijk heel gewoon zijn, zoals verjaardagsfeestjes met cadeautjes of een uitgebreid kerstdiner. We proberen als gemeente op allerlei manieren ouders te helpen om mee te kunnen blijven doen en uit de geldproblemen te komen, via bijvoorbeeld de stadspas. 

Verhalen over armoede

Afgelopen week sprak ik nog met de Noordas, een beweging die armoede op de agenda zet. Bij de Noordas worden verhalen gedeeld over hoe het is om arm te zijn en uitgelegd hoe ingewikkeld het is om uit de armoede te komen. Ik vind het belangrijk dat kinderen niet in armoede opgroeien en dat echt alle kinderen mee kunnen doen met feesten zoals Sinterklaas.

Mooi Sinterklaasfeest

Organisaties zoals de Stichting Sint voor alle Amsterdammers zorgen er gelukkig al voor dat echt alle Amsterdamse kinderen een fijn Sinterklaas feest kunnen vieren. Het feest in de A’DAM toren was daar een mooi voorbeeld van!

PS

Op de website https://www.amsterdam.nl/werk-inkomen/hulp-bij-laag-inkomen/ staan alle verschillende regelingen waarmee in onze stad mensen met geldproblemen geholpen kunnen worden.

Wekelijkse column stadsdeelbestuur