Vijftig tinten groen in Noord nummer 22

Algemeen
Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

Hoofdgroenstructuur. Klinkt goed toch? Klinkt als: een groen lint van groene verbindingen door de hele stad. 

Zwaarbewaakt groen

Groen dat zó belangrijk is dat het niet zomaar volgebouwd mag worden. Ook mogen daar natuurlijk geen parkeerplaatsen of plastic kunstgrasvelden neergelegd. Want het is fijn om via groene verbindingen door de stad bewegen, voor mensen en voor dieren en vooral voor kinderen op een step. 

Er zijn veel actieve Noorderlingen die het groen goed in de gaten houden. Twee weken geleden stonden ze op de stoep van de Stopera toen ze merkten dat er aan die hoofdgroenstructuur gerommeld werd. Maar goed ook, want elk jaar heeft elke Amsterdammer minder vierkante meters groen tot z’n beschikking. En nou werden ineens in die nog niet eens goedgekeurde hoofdgroenstructuur 85 ‘bijzondere gebieden’ op een kaartje ingetekend, waar toch gebouwd zou kunnen worden. 

Zonder enige vorm van inspraak. Protest dus, uit de hele stad, maar vooral ook uit Noord. De wethouder zegt dat het allemaal reuze gaat meevallen en dat het juist beter gaat dan nu het geval is. Maar is dat wel zo?

Bijzondere gebieden? Dan weet ik er nog wel één. De stoep voor de Stopera, daar valt behoorlijk weinig groen te bekennen zag ik toen we daar het groen stonden te verdedigen. 

Ik stel voor dat we voor elke vierkante meter hoofdgroenstructuur in Noord die sneuvelt, een vierkante meter stoperastoep vergroenen. Maar eerst is er een petitie aangevraagd waarvoor al 18.000 Amsterdammers in twee dagen tijd getekend hebben. Op deze kaart kan je zien waar het groen van de hoofdgroenstructuur precies ligt. Afblijven, dus: https://maps.amsterdam.nl/hoofdgroenstructuur/ 

Nancy Wiltink, urban farmer

www.moestuinschoolamsterdam.nl 

Tips voor onterecht vol gebouwd groen zijn welkom op info@moestuinschoolamsterdam.nl