SNIKHEET: spraakmakende voorstelling over peperdure energie

Algemeen
Afbeelding
(Foto: )

NOORD - In de inmiddels beste traditie van sociaal theater – de rauwe werkelijkheid van het dagelijks leven voor mensen met een smalle beurs – speelt theatergroep Parels voor de Zwijnen in de maand februari de voorstelling ‘SNIKHEET’ in de fraaie theaterzaal van het Zonnehuis. Vele Noorderlingen kennen de aansprekende toneelvoorstellingen als De Koningin van de Voedselbank en VETARM die hieraan vooraf gingen.

door Tom Tossijn

De voorstelling SNIKHEET laat de grauwe werkelijkheid zien van de kosten van wonen in tochtige huizen en torenhoog dure energie. Veel Noorderlingen wonen op een afvalbelt van de rijken die hun energiezuinige zaakjes voor elkaar hebben. Zij wel: door alle peperdure investeringen in isolatie en prijzige maatregelen lukt het hun veel eerder te besparen op energie dan hun arme buren een paar straten verderop. Al die Noorderlingen, rijk en arm, komen op een inspraakavond bij elkaar. Dat levert een stevige, maar ook hilarische clash op tussen bevlogen klimaatactivisten en boze, opgewonden dwarsliggers uit oude buurten. Vleeseters en veganisten vliegen elkaar uitgebreid in de haren. Met rauwe levensverhalen die ook weer zorgen voor verbroedering, bijeengebracht door theatermaakster en bedenker Saskia Huybrechtse.

Van gas naar elektra. Hoe dan?

Het in de komende maand gespeelde thema is actueel. Centraal in SNIKHEET staat de vraag hoe Noord van het gas af moet. Die energietransitie van gas naar louter elektra verdeelt de bewoners in Noord. Want alleen de meer bemiddelden kunnen de hoge aanschafprijzen betalen van elektrische apparatuur om mee te verwarmen en te koken. Of de hoge rekening van stadsverwarming die wordt gevoed uit ‘vuile grondstoffen’ als afval en biomassa. En de rekeningen worden nóg hoger. 

De vele Noorderlingen met een smalle beurs kunnen de energierekening nu al amper betalen en wonen in huurhuizen waarin tegen de kou niet aan te stoken valt. De woningcorporaties laten het afweten waar het gaat om tijdig onderhoud en afdoende isolatiemaatregelen. Een karakteristiek verwijt richting klimaatwaarschuwers van buurtactiviste Eva Bollen in de voorstelling: “U maakt zich zorgen om het einde van de wereld. Ik maak me zorgen om het einde van de week”.

Datums voorstellingen

Eva Bollen is een van de vier Noorderlingen die naast professionele acteurs zichzelf spelen in het Zonnehuis en traden al eerder op in SNIKHEET in het Antoniushuis. Wegens groot succes is er in februari een reeks nieuwe voorstellingen gepland in het Zonnehuis: op 4, 7, 8, 10, 11 en 13 februari. Aanvang 19.30 uur; op de zondag van 2 februari is er een middagvoorstelling om 14.30 uur. Kaartverkoop: https://parelsvoordezwijnen.com/agenda/