Vrijwilligers Centrale Amsterdam bemiddelt tussen vraag en aanbod

Algemeen
Wendy Post
Wendy Post (Foto: Aangeleverd)

NOORD – Een zinvolle tijdbesteding, het geeft voldoening, het kan voor een werkzoekende een opstapje zijn naar een betaalde baan en het is – bewezen – nog goed voor je gezondheid ook. Zomaar wat voordelen van vrijwilligerswerk. Je doet er een ander een plezier mee, maar zeker ook jezelf. Redenen genoeg om je ergens vrijwillig voor in te zetten. Maar wat dan? En waar? Daar helpt Vrijwilligers Centrale Amsterdam, ook actief in Noord, Landsmeer en Tuindorp Oostzaan, bij.

Door Marcel van Stigt

Vrijwilligerswerk wordt vaak via-via ingevuld. Zoals een sportvereniging die in de eigen gelederen een klusjesman, jeugdtrainer of kantinemedewerkster zoekt en vindt. Maar er zijn ook clubs en organisaties die nieuwe vrijwilligers zoeken buiten hun eigen netwerk, en anderzijds zijn er inwoners die zich graag belangeloos inzetten, maar niet weten hoe of wat. 

Dit is het terrein van Vrijwilligers Centrale Amsterdam. Deze bemiddelt tussen vraag en aanbod. Op haar website kunnen organisaties vacatures plaatsen in een vacaturebank en daar kunnen mensen die vrijwilligerswerk willen doen op reageren. Zo zijn er al vele matches ontstaan.

Sommige mensen vinden het fijner om samen met bemiddelaar Wendy Post te praten. “Dan gaan we out of the box denken”, vertelt ze. “Bijvoorbeeld als iemand in de vacaturebank kijkt en geen passende klus vindt”, vertelt ze. “Of als iemand niet precies weet wat hij of zij wil. Dan vraag ik: waar word je blij van? Wat zou je kunnen doen? Ik vraag naar hobby’s en naar doelgroepen. De een werkt immers graag met kinderen en de ander met ouderen. En is iemand creatief? Of technisch? Ook dat zijn aanknopingspunten.”

Met de vraag ‘Waar word je blij van?’ raakt Wendy Post de kern. Vrijwilligerswerk hoef je immers niet alleen voor een ander te doen, je mag er zelf ook iets aan hebben. In het gunstigste geval ontstaat er een win-winsituatie en geeft het beide partijen voldoening. Vluchtelingen wegwijs maakt. En je hoeft je niet te binden of je op vaste dagen te melden. Flexibel vrijwilligerswerk is een nieuwe trend.”

Vrijwilligerswerk doen? Wendy Post houdt regelmatig spreekuur:

Locatie: VCA Noord, Hagedoornplein 1B
Vrijdag: 9.00 – 12.00 uur

Locatie: Huis van de Wijk de Banne, Bezaanjachtplein 243
Maandag: 9.00 – 12.00 uur

Locatie: Huis van de Wijk de Meeuw, Motorwal 300 
Donderdag: 9.00 - 12.00 uur

Locatie: Huis van de Wijk Waterlandplein 
Donderdag: 13.00 – 16.00 uur

Locatie: Huis van de Wijk de Evenaar, Kometensingel 189 
Dinsdag: 9.00 – 12.00 uur

Maak een afspraak via 06-11283285 of w.post@vca.nu. Zie ook www.vca.nu/voorvrijwilligers/ 

Merel