Blije Noordelingen met diploma én baan

Algemeen
De geslaagden, met o.a. Corrie (staande in zilverglitter outfit), Tsering (zittend 2e van links).
De geslaagden, met o.a. Corrie (staande in zilverglitter outfit), Tsering (zittend 2e van links). (Foto: aangeleverd)

REGIO - In buurtcentrum De Evenaar in Amsterdam Noord hangen ballonnen en slingers. Het is feest. Te midden van familie en vrienden krijgen veertien buurtbewoners vrijdag hun diploma Helpende Zorg niveau 2. Ook de stadsdeelvoorzitter Brahim Abid is aanwezig. Hij spreekt woorden van trots uit naar deelnemers en naar de mensen om hen heen die dit succes mede hebben mogelijk gemaakt door de deelnemers te steunen.

Trots is zeker op zijn plaats. Deze groep heeft het uitzonderlijk goed gedaan. Van de twintig deelnemers die anderhalf jaar geleden aan dit leerwerktraject zijn begonnen zijn er veertien geslaagd en twee zijn er bijna. En niet alleen dat, verreweg de meeste deelnemers hebben ook al een betaalde baan gevonden! Vaak op de plek waar ze stage hebben gelopen.

Bijvoorbeeld Corrie en Tsering, zij liepen stage bij het BovenIJ Ziekenhuis en hebben daar per 1 februari een contract gekregen. Corrie, de oudste deelneemster wordt vanuit de zaal met een vrolijk ‘oma, oma’ toegeroepen als ze naar voren wordt geroepen om haar diploma te ondertekenen en in ontvangst te nemen. “Ik heb nog nooit van mijn leven een diploma gehaald, dit is de eerste keer. Het is mijn kans op een betere toekomst”, vertelt ze stralend. En ook voor Tsering was het niet vanzelfsprekend dat ze dit diploma zou halen. “Nederlands is moeilijk, maar de juf gaf me vertrouwen. Ze zei dat ik het kon en moest volhouden. Ik ben heel blij.”

Speciaal voor Corrie en Tsering is er bij de diploma-uitreiking een delegatie van het BovenIJ Ziekenhuis aanwezig: Akke Klijstra (teamhoofd), Rosita Chumman en Isabell Wolthaus (beide senior verpleegkundige). Met hun aanwezigheid laten ze zien dat ze Corrie en Tsering enorm waarderen. “Het zijn twee kanjers met het hart op de juiste plek. Zulke mensen laat je niet gaan. We zijn blij dat we ze allebei een arbeidscontract konden aanbieden.” Het was voor het BovenIJ Ziekenhuis de eerste keer dat ze mee deden en dat is goed bevallen. “We hebben er twee gemotiveerde werknemers bij.”

Voor alle geslaagden is er een persoonlijk woordje. Zo horen we dat Sergio aan het begin van het leerwerktraject twee doelen had: slagen voor zijn diploma en zijn rijbewijs halen. Sergio ontdekte dat zijn hart ligt bij mensen met een niet-aangeboren hersenafwijking. Over Jonas wordt gezegd dat hij met alles snel was. Hij leverde niet alleen alle opdrachten ruim voor de deadline in, hij had ook als eerste een betaalde baan op zijn stageplek. En over Zahra wordt verteld dat zij verpleegkundige wil worden en dat ze daar ook heel geschikt voor is. Het is haar als een van de weinigen weliswaar nog niet gelukt een betaalde baan te vinden maar het Wijkleerbedrijf belooft haar daarbij te gaan helpen.

Uit alle toespraken blijkt dat het leerwerktraject voor persoonlijke groei heeft gezorgd en dat blijkt ook als een van de deelnemers na afloop van de diploma-uitreiking nog even het woord vraagt. Hanan: ”Ik ben de opleiding begonnen toen ik het heel moeilijk had. Juist toen kreeg ik de hulp en steun die ik nodig had. Ik had veel verdriet maar dat heb ik achter me kunnen laten. Ik ben sterk geworden en vol zelfvertrouwen. Ik heb een diploma. Ik heb baan. Dank, dank, dank aan jullie allemaal.”

Alle deelnemers hebben deelgenomen aan een Externe Leerstage, een re-integratie instrument van WPI / Amsterdamwerkt!. De Externe Leerstage is bedoeld voor Amsterdammers die wat meer praktijkervaring op een werkplek nodig hebben om daarna in een betaalde baan aan de slag te kunnen gaan. Met behoud van uitkering kunnen zij zich gedurende 6 maanden ontwikkelen en de benodigde ervaring opdoen, mogelijk in combinatie met het volgen van een (praktijk)opleiding. Aan de hand van leerdoelen wordt de ontwikkeling van de deelnemer regelmatig geëvalueerd met de consulent vanuit de gemeente en de begeleider vanuit de werkgever.