Amsterdam investeert 22 miljoen euro in sport

Algemeen
De velden van SV De Meteoor zijn recent al gerenoveerd
De velden van SV De Meteoor zijn recent al gerenoveerd (Foto: aangeleverd)

Omdat de stad Amsterdam groeit, zijn er meer sportvoorzieningen nodig. Dat maakt dat de gemeente ruim 22 miljoen euro in sport investeert. Met deze investeringen in alle delen van de stad zet zij in op meer bewegen en buitenspelen, verduurzaming van sportcomplexen en topsport.

Wat staat er allemaal op het ‘to do’ lijstje? # 40 nieuwe speelplekken aanleggen # sportvelden aanleggen of veranderen van natuur- naar kunstgras # Bijlmer Sportpark opnieuw inrichten # Sportpark Drieburg uitbreiden # ledverlichting aanbrengen op sportcomplexen # zonnepanelen aanleggen op daken van sporthallen # investeren in topsport, zoals het opknappen van de Bosbaan voor het WK Roeien 2026.

Veel van het werk begint nog dit jaar. Wethouder Sofyan Mbarki van Sport: “We bewegen in de stad gemiddeld te weinig, en in sommige buurten blijft het bewegen en sporten schrikbarend achter. Daar maak ik mij zorgen over. We kijken de komende jaren daarom nog scherper naar plekken waar investeringen het meest nodig zijn en gaan daar aan de slag. Zo hopen we de verschillen te verkleinen.”

Kinderen spelen steeds minder buiten. Dat is ongewenst, want bewegen en buiten spelen zijn juist goed voor kinderen, voor hun gezondheid en ontwikkeling. Het kan ook de opstap zijn naar geregeld sporten.

Het Bijlmer Sportpark in Zuidoost krijgt multifunctionele (urban)sportvoorzieningen die georganiseerde én ongeorganiseerde sporters kunnen gebruiken. Op Sportpark Drieburg in Oost worden drie natuurgrasvelden veranderd in kunstgras, er komt een urban sportsstrook en de speeltuin wordt geschikt gemaakt voor sport. Ook op het Museumplein komt een urban sportvoorziening.

Veel sportvoorzieningen worden flink duurzamer. Er komen ledlampen en zonnepanelen. Dat is goed voor het energieverbruik, want dat gaat naar beneden. En dat scheelt ook veel CO2-uitstoot.