Column Stadsdeelbestuur door Esther Lagendijk

Algemeen
Esther Lagendijk
Esther Lagendijk (Foto: aangeleverd)

Buurtbudget als vliegwiel

Er gebeurt veel de laatste tijd in Noord. We beginnen de vruchten te plukken van de inhaalslag waar de Noorderlingen al lang op zaten te wachten.

Speeltuinen worden opgeknapt opgeleverd, zoals binnenkort Speeltuin De Noorderling. Er worden bomen gepland, zoals in het Noorderpark en het Vliegenbos. Een combinatie van verschillende budgetten wordt ingezet om achterstalligheid in te lopen, waarbij het Buurtbudget in best wel wat gevallen fungeert als vliegwiel.

Buurttuin Kadoelen

Soms ging het dan om langlopende dossiers waar het stadsdeelbestuur al jarenlang hoofdpijn van kreeg. Af en toe maken we het onszelf als gemeente nodeloos ingewikkeld met veel bureaucratie en regeltjes, die niet altijd makkelijk uitlegbaar zijn. Zo opent binnenkort de nieuwe buurttuin van Buurtkamer Kadoelen. Ik was er, samen met burgemeester Halsema, afgelopen vrijdag op bezoek. 

Omdat de tuin geen formeel onderdeel was van de openbare ruimte, maar wel openbaar toegankelijk, liepen de stadsdeelambtenaren tegen allerlei bureaucratische muren op. 

Toch zorgde de inzet van Groen in de Buurt, samen met het door bewoners omarmde plan binnen Buurtbudget ervoor dat er nu toch echt een  prachtige, door bewoners ontworpen tuin ligt met veel ruimte voor spelen in het groen en om te genieten van al het moois dat daar vanaf nu zal gaan groeien. Ik ben erg benieuwd naar wat het voorjaar ons daar zal gaan brengen.

Mosveld

Al even geleden mocht ik het nieuwe plantsoen bij het Mosveld openen. 

Dat bleek ook een al jaren voortdurend traject dat we door de extra inzet van bewoners via Buurtbudget toch hebben kunnen realiseren. Ook daar zal het aankomende voorjaar, waar ik sowieso erg veel zin in heb, laten zien hoe mooi en groen het echt geworden is.

Samen werken aan een nog fijner Noord

Zo zijn er nog veel meer voorbeelden te benoemen. En gelukkig is er ook voor 2023 weer Buurtbudget beschikbaar. Dat betekent dat wij als Noorderlingen weer plannen kunnen gaan maken of dat oude, soms opgegeven, plannen, weer kunnen worden afgestoft. 

Hoe het Buurtbudget zal worden uitgerold, daar kom ik nog op terug. Maar het uitgangspunt is dat de stem van de Noordeling wordt gehoord en we samen werken aan een nog leuker en fijner Noord.

Door Esther Lagendijk