Groen in Noord aflevering 26

Algemeen
Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

We gingen in Eye naar de film ‘Onder het Maaiveld’ over het bodemleven. Toen we weer naar buiten liepen, liepen we tegen een maanlandschap aan: het Schegpark in wording. Grote, zware machines, bergen zand, precies het tegenovergestelde van wat er in de film werd getoond. Wonderlijk, er lag toch al een grasveld daar? 

Het lijkt me enorm overdreven om het ene grasveld er helemaal uit te raggen met grof geweld en nieuwe grond met nieuw gras aan te brengen, wat er weer jaren over gaat doen voordat het bodemleven daaronder op orde is.

Intussen liggen die zandhopen daar en het kind in mij ontwaakt, want een veld vol zandhopen is enorm aantrekkelijk. Het is net de woestijn. Hoe tof zou het zijn als iemand zou bedenken om die heuvels gewoon zo te laten en het graszaad er in een vrolijk breedwerpig gebaar op uit te strooien. Laat die zware machines maar wegrijden en er verschijnt een heus teletubbie-landschap van glooiende grasheuvels. 

En dan zaaien we in de ene heuvel wat madeliefjes mee, in de andere wat boterbloemen, de volgende heuvel wordt een heuvel vol klavertjes en iedereen kruipt er op zijn knieën overheen op zoek naar dat ene klavertje vier. Dan nog een uitkijktoren en het nieuwe park is compleet. 

Vol van dit idee kom ik thuis en zoek ik de plannen op: Overhoeks – schegpark, ontwerp uit 2019: rechte paden, rechte bakken, een plat saai grasveld. Allemaal bedacht samen met de buurt. Tjee… wat jammer dat er in 2019 niet gespeeld is in een zandbak samen met de achtjarigen uit de buurt. ‘Maak hier eens een leuk park van’. Wedden dat die groene bloemenheuvels en die uitkijktoren er dan wel waren gekomen?

Nancy Wiltink, urban farmer

www.moestuinschoolamsterdam.nl

Tips voor mogelijkheden in het groen zijn welkom op info@moestuinschoolamsterdam.nl

Vijftig tinten groen in Noord