‘Talent voor ambacht’ van Wonen plus Welzijn wint PIUS PRIJS 2022

Partnerbijdrage
‘Talent voor ambacht’ van Wonen plus Welzijn wint PIUS PRIJS 2022.
‘Talent voor ambacht’ van Wonen plus Welzijn wint PIUS PRIJS 2022. (Foto: Erik Boschman Fotografie)

ALKMAAR – De PIUS PRIJS 2022 is gewonnen door Wonen plus Welzijn uit Dijk en Waard. Hun project ‘Talent voor ambacht’ overtuigde de jury het meeste. De prijs, € 70.000,- te besteden aan het project, werd middels een cheque overhandigd tijdens de finale avond op 19 mei jl. in theater De Vest in Alkmaar. De PIUS PRIJS is een initiatief van de Alkmaarse Pius-Stichting die hiermee invulling heeft gegeven aan haar 150ste verjaardag.

De tweede prijs van € 50.000,- werd gewonnen door De Geheugenhuiskamer van Trefpunt Heiloo. Dit is een wekelijkse ontmoetingsplek voor mensen met beginnende vergeetachtigheid en hun mantelzorgers. De derde prijs van € 25.000,- kwam terecht bij ‘De Gabberweek’ een activiteitenfestival voor ouderen in West-Friesland.

Veel kwaliteit
Voorzitter van de Pius-Stichting en teven juryvoorzitter, Kees Bosboom, sprak tijdens de finale over de hoge kwaliteit van de 8 finalisten. ‘’Door de kwaliteit van de projecten, en het vaak geringe verschil daarin, was dat niet altijd even gemakkelijk, maar wel boeiend tot op het laatste moment. Er is binnen de jury dan ook flink gediscussieerd. In het algemeen kan worden vastgesteld dat er in het werkgebied van de Pius-Stichting heel veel potentie zit, zowel onder de vrijwilligers als onder de professionals. Daarnaast waren er ook landelijke projecten die ouderen uit hun sociaal isolement halen en/of langer deel laten nemen aan onze samenleving. We hebben een aantal projecten voorbij zien komen die zich lenen voor verdere uitrol door het hele werkgebied heen. En we zagen innovatieve projecten die anderen kunnen en zullen inspireren.’’

Waarom Talent voor Ambacht?
Talent voor ambacht is een project waarbij ouderen brengen hun (vak)kennis overbrengen aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Bosboom: ‘’Dit innovatieve project brengt meerdere doelstellingen bij elkaar: maatwerk in de kennisoverdracht, het samenbrengen van talenten én betrokkenheid van oudere mensen die na hun pensionering nog veel kunnen betekenen. Duidelijk is dat met name dat laatste naadloos aansluit op de doelstellingen en de ambitie van de Pius-Stichting. De inzenders hebben daarbij de ambitie uitgesproken het aanvankelijk lokale project verder in de regio uit te breiden. Interessant daarbij is dat het project open staat voor jong en oud én voor nieuwe Nederlanders. Dat verdient naar het oordeel van de jury niet alleen de grootste waardering, maar zeker ook ruimhartige ondersteuning.’’

Zaalprijs
Als ‘doekje voor het bloeden’ werd aan het einde van de avond ook de zaalprijs toegekend van € 5.000,-. Het aanwezige publiek kon hiervoor stemmen. Het project Tante Co kon op de meeste sympathie rekenen van de aanwezigen. Tante Co is een initiatief waarbij ouderen in verzorgingshuizen meer zeggenschap en inspraak krijgen.