Afbeelding
(Foto: Marco Keyzer)
Column

Van onze stadsdeelbestuurders

19 jan, 12:00 Column

Energie in de toekomst stoppen

Heeft u in de afgelopen jaren ook wel eens genoten van het heerlijke terras en strand van De VerbroerderIJ? Geweldige plek toch? Al heel wat mensen laten met een handtekening of op andere manieren weten dat ze dit ook vinden en dat ze niet willen dat de Verbroerderij weg zal gaan. Het is een heerlijke en veelzijdige plek met een sociaal hart. Sommige mensen vinden er gewenste steun, anderen een een plek om te werken en weer anderen een hippe plek om met vrienden een drankje te doen.

In 2017 won De VerbroederIJ de maatschappelijke tender voor dit kavel aan het IJ. Voor vier jaar mocht deze partij het enige gemeentelijke kavel in het Hamerkwartier benutten met een sociaal maatschappelijk doel. De gemeente wilde graag zien dat op die plek de verbindingen gelegd werden tussen de bewoners. De VerbroederIJ heeft onder de huidige moeilijke omstandigheden daar echt iets moois van weten te maken.

Vanaf het begin was echter voor alle betrokkenen duidelijk dat dit kavel tijdelijk beschikbaar zou zijn. Het Hamerkwartier wordt ontwikkeld en doordat de gemeente in dit gebied alleen dit ene kavel in bezit heeft moet dit benut worden om knelpunten op te vangen. Die tijdelijkheid was duidelijk omschreven in de uitvraag van de tender en onder die voorwaarde hebben verschillende initiatiefnemers plannen ingediend.

Vanaf 2023 is het kavel nodig om tijdelijk een Techschool te huisvesten. Ik ben echt ontzettend blij dat deze vmbo-school, met een technisch profiel, zich hier wil vestigen. We zien in Noord hoe er een worsteling gaande is tussen nieuw en oud, of tussen de bestaande buurten en inwoners en de spiksplinternieuwe buurten. Daar kan de gemeente iets aan doen via het woningbouwprogramma en via de inrichting van de openbare ruimte. Ook een voorziening als een school kan daar aan bijdragen. En juist deze school kan leerlingen uit de bestaande buurten in Noord trekken. Daarnaast zal deze school graag gebruik maken van de bedrijven in het Hamerkwartier waar leerlingen stages zullen lopen en veel kunnen leren.

Jammer, maar helaas dan voor De VerbroederIJ? Wat mij betreft niet. Al meermalen heb ik er bij ze op aangedrongen om te kijken naar alternatieve locaties voor de toekomst. En daarbij kan en wil de gemeente ze echt helpen. Ze hebben laten zien wat ze kunnen, dus het moet mogelijk zijn om daar, in wellicht een enigszins andere vorm, mee door te gaan. Op een andere plek in Noord. Ik hoop dat de eigenaren hun energie echt in de toekomst gaan stoppen en niet langer in een strijd tegen de Techschool.

Erna Berends

Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Amsterdam-Noord

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
CultuurProfielSchool Botteloef bruist Algemeen 20 mei, 11:08
Afbeelding
Ben jij een waterbaas? Doe de Waterbazencheck Algemeen 20 mei, 08:00
Afbeelding
Volewijckers heeft titel voor het grijpen Algemeen 18 mei, 15:26
Afbeelding
HBOK nog één winstpartij van titel af Algemeen 18 mei, 13:23
Afbeelding
Meerdere meldingen van een schietincident in Noord 112-nieuws 18 mei, 11:49
Afbeelding
Getuigen gezocht na schietincident in Noord Algemeen 18 mei, 11:35
Afbeelding
‘Hebben en Houwen’ onder grote druk Algemeen 18 mei, 10:01
Afbeelding
Foto’s van de Straat: ‘Landelijk Noord’ Algemeen 18 mei, 07:38
Afbeelding
Noord-Hollands beste ondernemingen kiezen: eervol en pittig Algemeen 17 mei, 19:20
Afbeelding
Help de Volksopera aan klassiek orkest Algemeen 16 mei, 16:32
Afbeelding
Stevige bijdrage voor Sikkelcelfonds Algemeen 16 mei, 14:30
Afbeelding
Wat is kunstuitleen en waar kan ik het vinden? Algemeen 16 mei, 11:38
Afbeelding
Kinderboerderij herrezen Algemeen 12 mei, 16:23
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Amsterdam-Noord

Op Rodi Amsterdam-Noord volg je het laatste nieuws uit Amsterdam-Noord. Rodi Amsterdam-Noord informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt, regio en in Noord-Holland.

Nieuws Amsterdam-Noord

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Amsterdam-Noord in je mailbox.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief