Column

Van onze stadsdeelbestuurders

Column
Afbeelding
(Foto: Marco Keyzer)

Bedrijvigheid

Amsterdam-Noord ontwikkelt zich, zoals we weten, enorm. Dat geldt ook voor de bedrijventerreinen langs het IJ. Van de van oudsher aanwezige scheepswerven en aanverwante industrie tot en met de huidige kantoren en bedrijven. Deze ondernemingen zijn belangrijk voor Amsterdam en de regio. Hier worden bijvoorbeeld (half-)producten en voedsel gemaakt voor de industrie en huishoudens in Amsterdam en omstreken. Ook bieden deze ondernemingen veel banen voor Amsterdammers.

De bedrijventerreinen zijn nu nog vrij stenig. Niet bepaald groen en toegankelijk. Maar op dit moment transformeren gebieden als het Hamerkwartier, Buiksloterham, de Klaprozenbuurt en de NDSM-werf tot gemengde woon- werkgebieden met veel meer groene, openbare ruimte, meer woningen, én meer werkplekken dan voorheen. De gemeente heeft daarbij de ambitie om huidige en nieuwe bedrijven een mogelijkheid te bieden zichzelf te kunnen (her-)huisvesten in de nieuwe situatie. De centrale ligging langs het IJ biedt ondernemers namelijk veel voordelen. Voor producenten zijn de transportafstanden van en naar Amsterdam minimaal en bedrijven en kantoren zijn hier bovendien goed bereikbaar voor bewoners en (toekomstig) personeel. Voor de Klaprozenbuurt is daarom ook een programma voor werkfuncties opgenomen in het stedenbouwkundige plan. In het Hamerkwartier is een vereniging opgericht die de belangen van de ondernemers vertegenwoordigt: Hamerkwartier werkt.

Hoewel de gebiedstransformaties in theorie alleen maar voordelen hebben, gaan deze voor de huidige ondernemers ook gepaard met grote opgaven en onzekerheid. Hun omgeving verandert immers enorm. Het initiatief voor de herontwikkeling van specifieke panden en kavels ligt uiteindelijk bij erfpachters en ontwikkelaars, al moeten zij hun bouwproject uiteindelijk wel binnen de kaders van stedenbouwkundige plannen, project-, investeringsnota’s etc. realiseren. Dit noodzaakt de bestaande ondernemers dikwijls om een nieuw onderkomen te vinden elders in de directe omgeving, in Noord of zelfs daarbuiten. Het is goed dat deze ondernemers ondertussen van zich laten horen bij het stadsdeelbestuur en in de gemeenteraad. De kaders voor een goed woon- en werkklimaat in deze gebieden moeten immers ook voor hen gaan werken. De problemen die zij ervaren rondom herhuisvesting vormen serieuze en lastige vraagstukken die cruciaal zijn om de transformaties succesvol te maken. De gemeente denkt en werkt daarin mee waar mogelijk.

Saskia Groenewoud