'We willen graag een goede buur zijn' - Shell in Noord viert honderdste verjaardag met buurtbewoners

Nieuws

NOORD - De Noordelijke IJ-oever bloeit als nooit te voren. Het ene na het andere internationale bedrijf vestigt zich in Amsterdam-Noord. Helemaal nieuw is deze ontwikkeling echter niet. Sterker nog, de eerste multinational zit er al honderd jaar. In 1914 vestigde de Bataafse Petroleum Maatschappij zich op het voormalige galgenveld en was daarmee de voorloper van het huidige Shell Technology Centre Amsterdam (STCA) aan de Grasweg.
Honderd jaar Shell in Amsterdam-Noord, dat moet gevierd worden. Zoals het een jarige job betaamd, heeft de olie- en gasmaatschappij vorige week getrakteerd op taart. Vestigingsmanager HP Calis was bijvoorbeeld maandag in alle vroegte bij het Buiksloterwegveer om een taart te overhandigen aan het GVB. "Als dank voor al die jaren dat zij Shellwerknemers over hebben gevaren", legt Calis uit. Later hebben de directe buurtbewoners een bon in de bus gekregen om ook een taart op te kunnen halen, met veel positieve reacties tot gevolg. "We willen graag een goede buur zijn", verklaart Calis, die vervolgens begint met een uitgebreide terugblik op honderd jaar Shell in Noord.
"In de negentiende eeuw werd olie een serieuze energiebron. Omdat in een aantal Europese steden ongelukken gebeurden bij de olie-opslag koos Amsterdam ervoor om de Bataafse Petroleum Maatschappij aan overkant van het IJ op het voormalige Galgenveld te plaatsen. Het begin van Shell aldaar, maar eigenlijk ligt de oorsprong in Haagse keuken, waar ooit het eerste proefje werd uitgevoerd. Dit kreeg een vervolg in het nieuwe laboratorium in Amsterdam-Noord."

'Noordse' brandstof
In tien decennia is het technologiecentrum op de noordelijke IJ-over uitgegroeid tot het grootste van Shell. Alleen Houston en Bangalore (India) kunnen zich meten met STCA. Ook zijn in Noord baanbrekende producten ontwikkeld. Het beste voorbeeld hiervan is misschien wel Gas-to-Liquid (GTL). Dit is een vloeibare brandstof gemaakt van gas en is een stuk schoner dan normale oliedestillaten. Gas staat ook wel bekend als de schoonste fossiele grondstof. De basis voor deze vinding is ruim dertig geleden in Amsterdam-Noord gelegd. In 1973 werd op het oude Shell-terrein de eerste proefopstelling opgebouwd en twintig jaar later was de eerste fabriek een feit. Inmiddels heeft Shell een enorme fabriek gebouwd in Qatar die 140.000 vaten per jaar produceert. "Leuk om te weten is dat deze 'Noordse' brandstof ook weer in Amsterdam wordt gebruikt", vertelt Calis. "Diverse rondvaartboten en bussen bewegen zich voort op GTL."
Samenwerken

Een oliemonster analyseren of katalysatoren ontwikkelen, dat zijn dagelijkse werkzaamheden die je kan verwachten bij STCA. Maar Calis vertelt dat ook geregeld schilderijen worden onderzocht. "Wij zijn een groot voorstander van samenwerkingen. Daaruit ontstaan de mooiste dingen. Zo hebben we samen met medewerkers van het Van Gogh Museum schilderijen onderzocht. Met infraroodlicht hebben we ontdekt dat Van Gogh gebruik maakte van drie lijnen om perspectief te tekenen. Verder hebben we op nanoschaal verfpigmenten ontleed waardoor je kunt vaststellen waar en wanneer het schilderij is gemaakt."
Samenwerken doet Shell ook met universiteiten en op school- en buurtniveau. "Wij geloven in de ontwikkeling van mensen, maar ze hebben af en toe wel een beetje hulp nodig", weet Calis. "Daarbij willen wij natuurlijk technisch talent kweken en daarom werken we middels projecten als Weekend School en Jet Net samen met scholen en overheid."
Schepje bovenop
Tot slot lanceerde STCA ter gelegenheid van haar honderdjarig bestaan het 'betrokken-bureninitiatief'. Hiermee nodigt Shell inwoners van Amsterdam-Noord uit ideeën in te sturen voor projecten die ten goede komen aan de buurt of op een duurzame manier een maatschappelijke bijdrage leveren aan Noord. "Je kunt denken aan het creëren van een stadstuin voor kinderen of een voorleesproject dat buurtbewoners met elkaar verbindt", aldus Calis. "Amsterdam-Noord bruist van de creativiteit. We hopen op vele ideeën om onze buurt nog meer energie te geven."
De drie beste ideeën krijgen elk vijfduizend euro om de projecten uit te voeren. Inschrijven kan tot en met donderdag 24 april via de website www.shell.nl/amsterdam. Houdt deze website in de gaten voor meer evenementen, want er volgt onder andere nog een open dag in het najaar. "In verband met jubileum doen we er dit jaar een schepje bovenop."