Fototentoonstelling ‘Mijn Noord’ raakt oog en hart

Nieuws
Afbeelding
(Foto: Rodi Media/KK)

Een onwaarschijnlijk mooie foto-expositie siert de komende tijd het Purmerplein. Wie al te makkelijk afgeeft op nieuwe Noorderlingen loopt het gevaar een beeldend verhalenverteller met veel oog en gevoel voor de oude buurten in Noord mis te lopen. Meesterfotograaf Jaap van den Beukel bijvoorbeeld, portretteerde en interviewde bewoners van Tuindorp Nieuwendam. 

Door: Floor Hallema

De portretten zijn met goed oog voor bijzondere details, decor en lichtval niet alleen van uitzonderlijke hoogstaande artistieke kwaliteit, maar weten tegelijkertijd het hart meteen te raken: de beelden geven een glashelder beeld van de situatie van diverse bewoners: zowel oude als nieuwe bewoners van Tuindorp Nieuwendam.

Portretten raken, schuren en ontroeren

Zowel de foto’s als de interviews raken je, schuren en ontroeren tegelijkertijd. Dit is een tentoonstelling die ieder die van Noord houdt, echt gezien wil hebben. Zelfs wie minder goed oplet, kan in een aantal portretten een stille schreeuw horen om meer sociale interactie tussen de diverse bewoners in de buurt.

In de serie van Jaap vertellen de bewoners van Tuindorp Nieuwendam op hun eigen manier over de buurt. Verschillende onderwerpen komen aan bod, zoals de onderlinge verbondenheid, mentaliteit, eenzaamheid, sociale controle, ouderdom, gentrificatie, woningnood en veel meer.

Een greep uit een interview: 

Gatze: ‘Mijn grootste droom? Dat een bus vol buurtbewoners voor mijn huis stopt en we ergens koffie gaan drinken’. Alleen een koud hart dat voor deze droom ongevoelig blijft en niet meteen zin krijgt met de hele buurt een bus te huren om Gatze’s droom te verwezenlijken. 

Onbevangen vertrouwen winnen op straat

Jaap: ‘Als nieuwe ‘Noorderling’ wilde ik met een onbevangen en onderzoekende blik het tijdsbeeld vangen. Met oog voor wat ooit was, nu gaande is en voor wat nog komen gaat.”

Van iedere Noordeling die Jaap benaderde, mocht hij de meesten meteen fotograferen. Bij hen thuis of in hun omgeving. Sommige bewoners reageerden in eerste instantie wat terughoudend. Omdat Jaap hen vaker tegenkwam op straat ontstond er vertrouwen en mocht Jaap hen alsnog fotograferen.

Tentoonstelling en dummy

De foto’s van Jaap werden genomineerd voor Publieksprijs Zilveren camera ven Dutch Photography award ‘23. Tijdens de opening op 26 mei van de tentoonstelling op het Purmerplein ligt een dummy ter inzage. Het boek kan besteld worden door een mail te sturen naar info@jaapvandenbeukel.com of u kunt een exemplaar reserveren.

De tentoonstelling reist de komende tijd langs meerdere openbare plekken in Noord:

Purmerplein 26 mei - 25 juni
De zonnige en feestelijke opening heeft vrijdag 26 mei om 17.00 uur zijn beslag gekregen en leverde louter enthousiaste reacties op.
Behalve op het plein zijn er ook in het pand van Buuf & Buur aan het Purmerplein 33 zijn nog meer portretten te zien.

Buikslotermeerweg 26 juni - 16 julI

NDSM kade 17 juli - 21 augustus

Meer info over het project https://mijnnoord.nl/  

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Jaap van den Beukel
Agnes en Rikkert