Klaprozengroen, 50 tinten groen no 31

Nieuws
Afbeelding
(Foto: Aangeleverd)

Vijftig tinten groen no. 31: klaproosgroen

Recent was Nancy Wiltink, urban farmer, op de Klaproosweg en hoe leuk is het dat er nu ook echt klaprozen staan te bloeien. De bermen daar mogen lekker hoog uitgroeien. Ik herinner me dat daar vroeger wel eens van die wildebloemenmengsels waren ingezaaid, maar nu is het vooral hoog gras met hier en daar een klaproos. 

Juist in die muur van gras maakt één knalrode klaproos het verschil. Ooit heb ik wel eens geprobeerd een bosje klaprozen uit een boerenwei te plukken en in een vaasje te zetten, maar dat gaat niet. Ze klappen dan meteen in elkaar. Dus moet je ervan genieten daar waar ze staan.

Nagenietend reed ik met iemand mee de stad uit, waardoor ik op de Nieuwe Leeuwarderweg de tijd had om goed uit het raampje te kijken. 

Tjee! Dat is pas echt een Klaprozenweg. Niet af en toe een klaproosje, nee, de hele berm is dieprood. 

Kennelijk is het een goed klaprozenjaar, wat wel kan kloppen, want klaprozen hebben kou en vocht nodig om te ontkiemen. En koud en nat was het, dit voorjaar.

Dus is het misschien een idee om de Nieuwe Leeuwarderweg om te dopen tot Klaprozenweg, de Klaprozenweg wordt dan Grasweg en de Grasweg… tja, daar moeten we dan ook iets bijzonders uitzaaien. 

Een sterke wilde plant die het na één seizoen zelf overleeft, ook als we dan niets doen. Ik denk aan bijvoet. 

Volgens google mij is er nog geen Bijvoetweg in Amsterdam en dat is zonde, want het is een prachtige plant, een echte Hollandse oerplant. 

De plant heeft trouwens ook een officiële naam: Artemisia. Daar wil ik best wonen, aan de Lange Artemisiaweg (voorheen Grasweg).

Nancy Wiltink, urban farmer

www.moestuinschoolamsterdam.nl

Tips voor groene plek nummer 32 zijn welkom op info@moestuinschoolamsterdam.nl

Vijftig tinten groen in Noord