Jubileumviering SV Vriendschap met een gouden tintje

Nieuws
De sfeer was uitstekend.
De sfeer was uitstekend. (Foto: Aangeleverd)

TUINDORP OOSTZAAN - SV Vriendschap, sportvereniging uit Tuindorp Oostzaan met een handbal- en turnafdeling, bestond in 2022 negentig jaar en heeft dit jubileum afgelopen weekend alsnog gevierd - een jaar later vanwege de coronapandemie. Opgericht in 1932 en koninklijk goedgekeurd heeft deze vereniging menig storm overleefd, maar het behalen van deze mijlpaal werd toch een uitdaging.

Sportvereniging viert negentigjarig bestaan alsnog

Pakweg een jaar is de jubileumcommissie in de weer geweest om de viering van het negentigjarig bestaan vorm te geven. Corona heeft de vereniging bijna op de knieen gekregen en lang was niet duidelijk of ze het jubileum nog wel kon vieren. Coronamaatregelen maakten meer niet mogelijk dan wel. Ruim twee jaar was het gebruik van de kantine en kleedkamers niet toegestaan, om de bekende redenen die wekelijks in het nieuws te zien waren.

Maar een negentigjarig bestaan van een amateursportvereniging in Tuindorp Oostzaan is uniek, dus heeft het bestuur groen licht gegeven voor de organisatie. Het plan werd opgevat om een meerdaags feest voor leden en oud-leden neer te zetten op en rond de sportvelden en kantine van de club op Sportpark Melkweg, van
17, 18, 19 en 20 mei 2023. Een grote tent met bar naast de kantine, met eigen stroomvoorziening en sanitaire oplossing.

Het is mede mogelijk gemaakt door vele sponsors. Bovendien werden alle sponsors gepost op de socialmediakanalen van SV Vriendschap. Ook zijn alle aankondigingen en uitnodigingen via deze nieuwe mediavorm gegaan. Om strategische redenen is besloten om alle activiteiten met aanmelding en/of voorverkoop te realiseren. Hierdoor konden de geplande feestdagen voor jong en oud, kleinschalig en gecontroleerd blijven.

Verbijsterd

De voorbereidingen waren intens, gevoelig en gevarieerd. Zo bleek een vergunningaanvraag voor dit feest noodzakelijk en viel het lustrum onder het hoofdstuk ‘Evenement’. Allerlei zaken moesten via inspecteurs worden beoordeeld, waaronder vluchtroutes, EHBO’ers, wegen voor de hulpdiensten, beveiligers en constructeurs die de gehuurde feesttenten moesten keuren. De sportvereniging was verbijsterd over deze gang van zaken. Zij ging een verjaardag vieren op het sportpark met alle voorzieningen die daar al ruim zestig jaar aanwezig waren en dat werd beoordeeld alsof er een supercommercieel festival in een weiland werd georganiseerd.

De aftrap voor de feestelijkheden was een koppelklaverjas- en sjoelavond op woensdagavond 17 mei in de kantine. Ruim tien tafels en vele sjoelers zorgden voor een fijne sfeer en een lekker lange napraat. Een prima start van de viering van het negentigjarig bestaan. 

De jaarlijks terugkerende Melkwegcup, op Hemelvaartsdag 18 mei, zorgde ook dit jaar weer voor de nodige gezelligheid. Vele teams gingen met elkaar de uitdaging aan voor de winst. Of het nu om de handbaltechniek ging of de manier van hoe ze uitgedost waren, iedereen ging er vol voor. 

Onvergetelijk

Het mooie weer maakte deze sportdag onvergetelijk. De zijwanden van de feesttent waren open en vanaf een groot overdekt terras was alles goed te zien. Het eten en drinken was weer prima verzorgd, de organisatie van het toernooi als vanouds en het was goed om zoveel grijnzende gezichten te zien. Eindelijk weer eens een hoop lol met elkaar mogen maken. De balkon-scène van De Smurfjes, het winnende team, leverde een ovationeel moment op.

Ook de inzet van de DJ kwam op het juiste moment. De traditionele meezingers, tranentrekkers en oldies uit de sixtees en seventees zorgden ervoor dat veel mensen bleven hangen en de avond in een feestje overging.

Vrijdag 19 mei was gepland om de feesttent met ‘A Touch of Gold’ om te toveren tot een toplocatie. Alles werd uit de kast gehaald en aan de kleinste details werd aandacht besteedt. Overal kwam een subtiel plukje goud tevoorschijn. Ook The Wall of Fame, twee grote LCD-schermen in de tent, waarop alle sponsors van de club in een doorlopende HD-presentatie langskwamen, was een kleurrijk succes.

KidsDisco

Om 19.00 uur startte de professionele KidsDisco. Een zeer oplettende DJ zorgde er voor dat niemand werd overgeslagen, met het uitdelen van de vele prijzen die te winnen waren met dansjes, meedoen met TikTok-filmpjes of lekker meebrullen. Het was jammer van de feesttent, maar het dak ging eraf. 

Fris gekleurd drankje

Zaterdagavond 20 mei. Het publiek werd verwelkomd met een fris gekleurd drankje. Met of zonder alcohol. Het was goed om te zien dat bijna iedereen ‘A Touch of Gold’ had toegepast. Van zonnebril, stropdas, shirt tot hoed - Iedereen had het goed begrepen.

De Zaanse coverband Bonafied opende zijn eerste set en direct stond de tent te swingen. Het fijne van covers is dat ze allemaal gelinkt zijn aan herinneringen. Op die manier sneed Bonafied in drie sets door de tijd; dus ook voor een groot deel van het negentigjarig bestaan van SV Vriendschap. Het meest bijzondere van deze feestavond was dat het bijna een reünie bleek. Sommige oud-leden hadden elkaar sinds het vijftigjarig jubileum niet meer gezien. Grappige fotosessies waren het gevolg. Zondag 21 mei is de trekking geweest van de grote jubileumloterij. Deze was met een live-stream te volgen.
De prijzen waren vrijdag 2 juni af te halen in de kantine en hiermee kwam er een eind aan de feestelijkheden.

Op naar de honderd!

Deze viering van het negentigjarig bestaan ronduit een succes. Dit geeft een goed gevoel voor de toekomst. 

Nog negen jaar en dan wordt de ‘Touch of Gold’ echt goud waard. In 2032 bestaat SV Vriendschap honderd jaar!

De strijd om de Melkwegcup.
Een van de prijswinnaars.
Dringen bij de feesttent.