Een happy Noord = een divers Noord

Nieuws
Dennis Overweg
Dennis Overweg (Foto: Foto Simon de Boer)

Het is Dennis Overweg (De stem van Amsterdam) die samen met andere Noordelingen op zondag 24 september een lawaai-demonstratie zal houden onder het motto: Een happy Noord = een divers Noord! 

Een gesprek met Overweg over het belang van verdraagzaamheid en diversiteit in stadsdeel Noord: “Toen ik opgroeide was die diversiteit heel normaal. Het was leven en laten leven. Je was onderdeel van een bepaalde scene, maar het ging om het ontdekken van individuen.”

Recent werd in Oostzanerwerf een regenboogvlag van de gevel getrokken. Omdat de vlaggenhouder eveneens van de muur was gerukt hingen de bewoners de vlag tijdelijk voor het raam. ’s Nachts werd dat raam ingegooid, de steen landde in de slaapkamer. Uit solidariteit hingen de buren ook een regenboogvlag aan de gevel. En weer vlogen er stenen door de ramen. Nu is de hele buurt bang. Angstvallig halen ze ’s avonds de vlaggen naar binnen. 

“Die angst van de buurt, voor mij ligt daar de grens”, zegt Overweg, “Dat was de aanleiding om in actie te komen. Dit mogen we niet ongemerkt voorbij laten gaan. Daarom is het ook een lawaaiprotest.” Wie de daders zijn is niet helemaal duidelijk. Het politieonderzoek is nog niet afgerond. Ook op andere plekken in Noord zijn vlaggen vernield. De gemeente plaatste op Oostzanerwerf bewakingscamera’s.

Loze symboolpolitiek

Burgemeester Halsema bracht een bezoek aan de getroffen buurt en noemde de agressie ‘onverteerbaar’. Ook de commissie en het bestuur van Noord veroordeelde het geweld en hezen de regenboogvlag op het stadsdeelkantoor. “Ik vind dat loze symboolpolitiek”, zegt Overweg, “Ik wil daadkracht zien van het bestuur. Er is een visie nodig, beleid. En aan de uitvoering daarvan moeten ook bewoners meedoen.” 

Samen met Dylan Meijer (VVD) diende hij daarom een motie in? “Die motie is om ons dagelijks bestuur te motiveren om ook echt iets te doen tegen intolerantie.”

De lawaaiwandeling is geen pride walk of een statement van politieke partijen. Het is georganiseerd door bewoners, voor bewoners van Noord. “Met het protest spreken we ons samen uit tegen discriminatie om ras, nationaliteit, geloof, identiteit of seksuele voorkeur. Iedereen doet ertoe. Samen zetten we een punt achter de haat: Noord is liefde!”

De lawaaiwandeling is zondag 24 september. Om 14.00 uur verzamelen op het Mosplein. Optocht loopt naar de Buiksloterweg-pont waar toespraken volgen door o.a. Esther Lagendijk, Dylan Meijer, Dennis Overweg en Simon de Boer. “Neem pannendeksels of andere dingen mee die lawaai maken!” adviseert de organisatie.