93% procent kinderen vindt besparen van kraanwater belangrijk

Nieuws
Demissionair minister Mark Harbers was in Amsterdam om Kraanwaterdag officieel te openen
Demissionair minister Mark Harbers was in Amsterdam om Kraanwaterdag officieel te openen (Foto: Waternet)

NOORD - Vandaag (woensdag 27 september) is het Nationale Kraanwaterdag en staan basisschoolleerlingen stil bij water en vooral waterbesparing. Landelijk doen ruim 200.000 kinderen mee op basisscholen en bso’s. In Amsterdam streden leerlingen tegen elkaar in een Water Race. Demissionair minister Mark Harbers was vandaag in Amsterdam om Kraanwaterdag officieel te openen en om de prijs uit te reiken aan de winnende groep. Kraanwaterdag is een jaarlijks initiatief van alle Nederlandse drinkwaterbedrijven.


Uit een poll onder basisschoolleerlingen blijkt dat 74% procent van de ondervraagde kinderen denkt dat ze dagelijks niet meer dan 75 liter water gebruikt, terwijl het gemiddeld drinkwatergebruik in Nederland op dit moment 128 liter per persoon per dag is. Doordat het voor drinkwaterbedrijven steeds uitdagender wordt om te voldoen aan de vraag naar drinkwater in de toekomst, heeft het demissionair kabinet daarom de ambitie uitgesproken om zuiniger om te gaan met water. Met als streven om het drinkwatergebruik onder bedrijven en inwoners in 2035 met 20% te verlagen.

Feestelijke opening in Amsterdam met prijsuitreiking Water Race

Nationale Kraanwaterdag is vandaag feestelijk geopend bij basisschool IKC NoordRijk in Amsterdam. Leerlingen uit vijf groepen 7 en 8 streden in de weken voorafgaand aan Nationale Kraanwaterdag tegen elkaar in een Water Race. Zij voerden allerlei waterbesparende acties uit. Minister Harbers reikte vandaag de prijs uit de winnende klas. Waternet organiseerde de Water Race in samenwerking met Fawaka Ondernemersschool en Race Against Waste.

Minister Mark Harbers: “Kraanwater is iets heel bijzonders. Dagelijks zijn er allerlei mensen aan het werk om te zorgen dat wij wanneer we maar willen een glas kraakhelder drinkwater uit de kraan kunnen halen. In de droge zomers die nu en in de toekomst vaker voorkomen, zit er minder water in de rivieren en in de grond. Dat maakt het steeds lastiger om genoeg schoon drinkwater te maken. Ik vind het daarom heel belangrijk om zuinig met ons drinkwater om te gaan, en om ons te realiseren dat kraanwater helemaal niet zo vanzelfsprekend is. De leerlingen van vandaag zijn in 2035 volwassen, en in 2035 is het doel dat elke Nederlander 20% minder drinkwater gebruikt. Daarom goed dat dit soort bewustwordingsmomenten worden georganiseerd.”

Koen de Snoo, directeur bij Amsterdams drinkwaterbedrijf Waternet: “Wat is er nou lekkerder dan een glas kraanwater als je flink hebt gespeeld of gesport. Water uit de kraan is een kostbaar bezit. Als leerlingen straks volwassen zijn, willen we ook nog voldoende water leveren. Daarom stimuleren we hen vandaag om op creatieve en slimme manieren met water om te gaan, zodat we nu en in de toekomst voldoende kraanwater hebben. Wij zien dat iedereen veel plezier beleefd op deze dag!”

Leerlingen van basisschool IKC NoordRijk
Leerlingen van basisschool IKC NoordRijk
Leerlingen van basisschool IKC NoordRijk