Uitdeelactie 6000 gifvrije bloembollen in Noorderpark groot succes

Nieuws
 In de rij voor biologisch vroege voorjaarsbollen
In de rij voor biologisch vroege voorjaarsbollen (Foto: )

In het Noorderpark werden zaterdag 25 november gratis 6000 biologische voorjaarsbollenbollen uitgedeeld. Tirsa Brunt is initiatiefnemer van de actie en wil mensen bewust maken van het belang van gifvrije bloembollen voor bijen.

Door Floor Hallema

Zorgen over wilde bijen 

Tirsa heeft een grote liefde voor insecten en voor wilde bijen in het bijzonder en maakt zich zorgen: ‘We weten dat het ontzettend slecht gaat met veel soorten insecten. Dit komt o.a. door een versteende omgeving en het gebruik van allerlei soorten gif bij het kweken van groente en fruit en van de gangbare tuinplanten die tuincentra verkopen’. 

Zet tuin en balkon in bloei

Om wilde bijen te helpen, verspreidt ze een groene boodschap: ‘Zet tuinen en balkons in bloei met biologische planten! Als iedereen een vierkante meter van zijn tuin of balkon teruggeeft aan de natuur, creëren we een enorm ecolint waar insecten hun eet-, schuil- en nestelplek kunnen vinden. Dit is een enorme boost voor de biodiversiteit’. 

Hommelkoningin heeft honger

Brunt zet haar boodschap ook om in daden. Eerder deelde ze gratis gifvrije tuinplanten uit. Voor haar nieuwe uitdeelactie koos ze bewust voor bloembollen. ‘Het voorjaar begint steeds vroeger, waardoor een wilde bij, zoals bijvoorbeeld een hommelkoningin, eerder ontwaakt uit haar winterslaap. Soms al in januari. Zo’n vroeg vliegende hommel heeft honger en nectar nodig, maar ook pollen voor haar broedruimte. Er is dan helaas nog weinig voedsel. 

Om voorjaarsbijen te helpen is het noodzaak om onze tuinen en balkons al vroeg in bloei te zetten. Met de voorjaarsbloembollenactie help ik mede-Noordelingen aan de juiste bollen om in de warme winters en het voorjaar de wilde bijen voedsel te geven’

Gewone bloembol is gifbol

Brunt legt uit waarom ze voor de actie speciaal voor biologische bloembollen koos: ‘De bloembollen die je bij tuincentra, bouwmarkten en supermarkten koopt, zijn helaas met gif opgekweekt. Dit gif zit in de hele plant.”

Als een bij nectar eet, krijgt het dit gif binnen en neemt het mee naar het nest. Hierdoor krijgen ook de bijenlarven gif binnen. Uit onderzoek blijkt dat de overlevingskans van deze larven een stuk kleiner is. Daarnaast tast het gif de hersenen aan waardoor het leer- en het navigatie vermogen ernstig aangetast wordt: bijen vinden dan de weg niet meer terug naar hun nest. Het gif van bloembollen is ook schadelijk voor het bodemleven. In de bodem nestelen wilde bijen, maar bevinden zich ook vlinderpoppen en andere nuttige organismen’.

Brunt verbaast zich erover dat je in de stad nauwelijks biologische bloembollen kan kopen.  ‘Een zakje gifvrije, biologische bloembollen kopen zou net zo makkelijk moeten zijn als dat zakje gangbare bloembollen dat je nu snel even meeneemt bij de Lidl, tuincentrum of bouwmarkt.’

In de rij voor gifvrije bloembollen

Tirsa postte weken vooraf aan de actie een aankondiging op What’s app en Facebook dat zich als leen lopend vuurtje door Noord verspreidde. Dat haar actie aansloeg, bleek uit de gemoedelijke rij van vrolijke mensen die de winterse buien in het park trotseerden om dankbaar een assortiment van biologische bloembolletjes te ontvangen. Monique Egberts was daar een van: ‘De actie brengt veel bij elkaar. Enorm lief dat er gratis iets wordt weggegeven waar mee je iets goeds kan doen voor de natuur. De actie is ook verbindend omdat je erdoor in contact komt met je buurtgenoten. En straks in het voorjaar gaan we genieten van al die opkomende bloemen. Daar kijk ik nu al naar uit!’

De actie kwam tot stand dankzij een bijdrage van de postcodeloterij.

Achtergrond

In Nederland staat 55% van de 359 soorten wilde bijen op rode lijst en zijn al 46 soorten verdwenen, waaronder 7 hommelsoorten. 

Help voorjaarsbijen met inheemse planten zoals Maarts viooltje, longkruid en hazelaar.

Nuttige voorjaarsbloembollen zijn daarnaast winterakoniet, sneeuwklokje, boerenkrokus, blauwe druifjes en sterhyacint. Vermijd cultivars.

Biologische bloembollen poot je het liefst voor de eerste nachtvorst.  

Biologische bloembollenkwekers vind je bijvoorbeeld via:

https://www.huibertsbloembollen.nl/  en
https://www.sterkebollen.nl/voorjaarsbloeiers/bio-bloembollen/ 

-----

 In de rij voor biologisch vroege voorjaarsbollen
 In de rij voor biologisch vroege voorjaarsbollen