Wekelijkse column Stadsdeelbestuur door Brahim Abid

Nieuws
Brahim Abid
Brahim Abid (Foto: Aangeleverd)

Een democratische uitkomst moet je respecteren

Het is een week geleden dat Nederland naar de stembus ging. Gelukkig wonen we in een land waar we eerlijke en vrije verkiezingen hebben. De verkiezingen hebben een uitkomst, in Nederland, in Amsterdam en in Noord. En een democratische uitkomst moet je respecteren.

De verkiezingen hebben geleid tot verlies voor de regerende partijen en winst voor een aantal partijen in de landelijke oppositie. Op de linkerflank gingen twee partijen samen. Op de rechterflank won de partij die al jaar en dag zorgt voor scherpe verhoudingen in het maatschappelijk en politieke debat. En een democratische uitkomst moet je respecteren.

Als bestuurder voor heel Noord neem ik kennis van de uitkomst en wacht rustig af tot een nieuwe regering haar plannen presenteert. En daar hoort ook bij om als dagelijks bestuur een inschatting te maken of de nieuwe verhoudingen in de Tweede Kamer ook kansen bieden voor Noord. 

Uiteindelijk zijn we als bestuurders bezig om de belangen van onze bewoners te dienen: bestrijden van armoede en kansenongelijkheid, zorgen voor schone straten, voldoende en betaalbare woningen en veiligheid op straat. En ook het bevorderen van inclusie, gelijkheid en bewaken van de rechtsbescherming, laten we die niet vergeten. En een democratische uitkomst moet je respecteren.

Bij mij als persoon is met de uitkomst vorige week dat gevoel van voorwaardelijkheid weer binnengekomen. Dat je als Nederlander met een andere of gemengde culturele achtergrond ‘altijd voorwaardelijk’ hier mag zijn. Ongeacht of je hier bent geboren, zelf hebt gekozen voor een tweede nationaliteit of deze juist opgedrongen hebt gekregen. En vooral ongeacht hoe vredelievend je wereldbeeld is.

De democratische uitkomst van de verkiezingen is dat een kwart van de stemmers een leider wil die de voorwaardelijkheid voor de niet ‘echte Nederlander’ ten volle heeft uitgedragen. Maar een democratische uitkomst moet je respecteren.

We weten uit de periode na 9/11 – maar ook na de winst van meerdere zeer uitgesproken politieke leiders die gewonnen hebben door het aanscherpen van wij/zij verhoudingen – dat uitvergroten van verschillen kan leiden tot racistische agressie en geweld, omdat aanhangers zich dan gelegitimeerd voelen. 

In Noord zal ik scherp zijn op elke vorm van discriminatie of haat naar welke bewoner dan ook. Alleen zo kun je een democratische uitkomst respecteren.