De wekelijkse column van het Stadsdeelbestuur door Esther Lagendijk

Nieuws
Esther Lagendijk
Esther Lagendijk (Foto: Aangeleverd)

Noordse solidariteit

Afgelopen week overhandigde Noorderling Simon de Boer aan de stadsdeelcommissie en het bestuur van Noord een reeks affiches. Deze reeks is gebruikt tijdens de demonstratie naar aanleiding van de nare incidenten bij adressen waar regenboogvlaggen hingen. Maar de demonstratie werd breder getrokken onder het motto: een happy Noord = een divers Noord. En zo is het!

Saamhorigheid in Noord

Noord is namelijk zo leuk vanwege de enorme diversiteit aan mensen die er wonen. En daar zijn we trots op in Noord! 

Hier wonen moslims, christenen, atheïsten, oude en nieuwe Noorderlingen gewoon met en naast elkaar. En dat geeft weleens spanning, ja, dat klopt, maar ik vind wel dat de veerkracht en onderlinge verbinding zo groot is dat we er altijd samen uitkomen, hier in Noord. 

We blijven hier toch wel het Gallische dorp aan de andere kant van het IJ. Dat werkt overigens soms in ons nadeel (maar gelukkig zijn we bezig met een enorme inhaalslag), maar zorgt ook voor een enorme saamhorigheid en dat is de kracht van Noord.

Een nog beter, fijner en prettiger Noord

Gelukkig kunnen we, samen met de bewoners, die saamhorigheid verder versterken. 

In bijvoorbeeld plekken als De Bol en Buurthuis van der Pek worden bewoners met elkaar verbonden en werkt men samen aan een nog beter, fijner en prettiger Noord. 

Want alhoewel er echt wel problemen zijn in Noord, is het juist goed om vanuit het gevoel van solidariteit er voor elkaar te zijn.

Achter het Tolhuistuin

Dat voor elkaar zijn zal ook aanstaand vrijdag zichtbaar worden bij het Openhuis tijdens het eerste Noordse Z-IJ festival in ons nieuwe vrouwen- en meidencentrum achter het Tolhuistuin. 

Vanuit de gedachte van iedereen doet mee werken vrouwen vanuit een breed scala aan vrouwenorganisaties en gewoon Noordse vrouwen mee aan de ontwikkeling van deze plek. Ook daar doen we het samen in Noord.

Noord bloeit

Maar, zoals ik vaker zeg, er staat geen muur om Noord heen, gelukkig maar, er zijn al genoeg muren in de wereld, die hoognodig moeten worden afgebroken. Dus Noord bloeit steeds meer door alle investeringen die in Noord op dit moment landen. 

We zijn er nog niet, maar de Noordse solidariteit zorgt ervoor dat er eerlijk gedeeld wordt, dat we elkaar helpen en, actueel in het huidige politieke landschap, ons niet tegen elkaar uit laten spelen.

Column Stadsdeelbestuur