Erespeld ‘Knoop van Volten’ voor totaal verraste Tom Tossijn

Nieuws
Tom Tossijn ontvangt de 'Knoop van Volten' uit handen van Brahim Abid
Tom Tossijn ontvangt de 'Knoop van Volten' uit handen van Brahim Abid (Foto: RodiMedia/KK)

NOORD – Nietsvermoedend zat Tom Tossijn woensdagavond in de hal van het Stadsloket Noord aan het Buikslotermeerplein. Daar waar hij jarenlang trouw bezoeker was van de Stadsdeelvergaderingen was het nu slechts een tussenstop richting bioscoop. Althans, zo dacht Tom. Dat hij even later het gebouw zou verlaten met de ‘Knoop van Volten’ op zijn revers deed hem opmerken dat er toch wel heel wat ‘boeven’ aanwezig waren. 

De geagendeerde vergadering van de ‘Stadsdeelcommissie 06-12-2023’ ging door. Tom heeft jarenlang als journalist van het Nieuwsblad Amsterdam Noord die bijeenkomsten uiterst scherp gevolgd. Zijn verslagen van al die avonden zijn stukken proza die zijn weerga in de lokale journalistiek niet kennen.  

Die jarenlange bevlogen inzet was dan ook reden om Tossijn, nu hij noodgedwongen moet stoppen met zijn vrijwillige verslaglegging, te onderscheiden en daarmee grote dank te uiten voor al zijn werk.  

De ‘arme Tom’ betrad niets vermoedend de vergaderzaal. Tal van bekenden knikten hem gedag, gaven hem een hand en dat allemaal onder toeziend oog van zijn vrouw en zoon, maar ook van zijn buurman van de Nieuwendammerdijk Frans de Jong. Zij wisten dat Tom helemaal niet naar de bioscoop zou gaan.  

Bijna iedereen was klokslag 19.30 uur aanwezig. Samen met Yassmine el Ksaihi en Esther Lagendijk moest de commissie even wachten op Stadsdeelbestuursvoorzitter Brahim Abid. Nadat hij nog nahijgend plaats had genomen achter de bestuurstafel kreeg hij meteen het woord en richtte zich direct tot Tom Tossijn.  

Na tal van lovende woorden aan zijn adres was het moment daar dat Abid de totaal verbouwereerde Tossijn naar voren riep en hem de ‘Knoop van Volten’ overhandigde. Dit kleinood, een erespeld van de indrukwekkende sculptuur van Andre Volten dat staat aan het IJ bij het Distelwegveer, is in het leven geroepen voor mensen die zich inzetten voor Amsterdam-Noord. Met de toekenning van de ‘Knoop van Volten’ toont de bestuurscommissie Noord haar waardering voor Tom Tossijn’s inzet en enthousiasme. 

Het spreekt voor zich dat wij ons als Nieuwsblad Amsterdam Noord (eerder nog Noord Amsterdams Nieuwsblad) volledig aansluiten bij de bestuurscommissie Noord. Ook wij zijn Tom enorm grote dank verschuldigd voor zijn niet aflatende en scherpe inzet voor zowel Noord als de krant. Door zijn inzet heeft Tom de lokale journalistiek en de lokale democratie grote diensten bewezen. 

En dat bioscoopbezoek? ”Boeven zijn jullie!’ 

Tossijn omringd door de mensen die hij altijd nauwgezet heeft gevolgd