Feel Good Groendagen in Natuurgebied Noord

Nieuws
Feel Good Bomenplantdag
Feel Good Bomenplantdag (Foto: Matthea de Jong)

Doordat ons stadsdeel sterk verdicht door de bouwopgave staat de natuur in Noord onder steeds hogere druk. Er is, hoe je het ook wendt of keert, steeds minder natuur voor steeds meer mensen. Met ook voor dieren en planten alle gevolgen van dien. 

Door Floor Hallema

Drie jaar geleden werd Amsterdam Noord dan ook, door bijna 100 organisaties in een manifest, uitgroepen tot ‘Natuurgebied Noord’ onder het credo: ‘Noord is een natuurgebied waarin ook mensen wonen!’ Sinds het uitroepen van stadsdeel Noord als natuurgebied slaan meerdere groengroepen, organisaties en individuen hun handen in diverse acties ineen om samen aandacht te vragen voor de natuur in Noord en deze te helpen. Iedereen kan zich hierbij aansluiten. 

Aan de slag!

In de periode 25 februari tot en met 3 maart a.s. kunnen Noorderlingen die willen helpen hun mouwen uit de handen steken, hun hart op halen, netwerken èn inspiratie opdoen tijdens de Feel Good Groendagen van Natuurgebied Noord. 

Feel Good Bomenplantdag

Op zaterdag 2 maart is er een Feel Good Bomenplantdag in het Schellingwouderbreekpark. Een feel good bomenplantdag betekent volgens de Plantersgroep die deze actie organiseert, ‘het in goed gezelschap samen een bosschage planten met inheemse zaailingen die niet met gif zijn opgekweekt en die dus niet het bodemleven en insecten aantasten. Hierdoor houdt iedereen een goed gevoel over aan de plantdag!’

Met het aankomende bosschage krijgen dieren schuil- en voedselnatuur op een ecologisch knelpunt waar de natuur versterkt moet worden. Vlinderman Nicky Castricum is een van de organisatoren: ‘We gaan een echt waardevol bosje aanplanten. Die hebben we namelijk niet zoveel. Het zal voor de meeste stadsvlinders de waardplant (rupsenplant) bevatten. Hierdoor krijg je natuurlijk ook vogels in je bosje!’

De gemeente heeft alvast palen geslagen ter bescherming van het nieuwe bosschage aan de Schellingwouderbreek. 

Feel Good Uitgraafdag

Om het assortiment zaailingen voor de eerdergenoemde plantdag aan te vullen, wordt een paar dagen eerder op zondag 25 februari een uitgraafdag georganiseerd in de Vlindertuin van Mot in Mokum op het Buikslotermeerplein (naast Pathé).

De aanleiding is overigens niet per se ‘feel good’, want de bewezen vlinderoase die de nodige fleur geeft aan deze versteende locatie, moet wijken voor nieuwbouw en dus moeten de struikjes en boompjes aldaar verhuizen. De herbestemming is echter wel hoopgevend: de uit te graven boompjes en struikjes worden geplant in het Schellingwouderbreekpark tijdens de feel good bomenplantdag en krijgen daar een permanent verblijf, samen met andere inheemse zaailingen die onder andere zijn verzameld via meerbomen.nu.

Gifvrij als feel good statement  

Een portret van Vlinderman Nicky Castricum hangt duidelijk niet voor niets momenteel op bill boards van de Gemeente in de stad als voorbeeld van Amsterdammers die de stad groener maken. Castricum heeft een missie: ‘Wat onze bosjes zo speciaal maakt en verklaart waarom we al die moeite doen met verzamelen en uitgraven is dat deze bomen gifvrij zijn en dat is bijzonder. Vrijwel al het plantgoed van de traditionele kweek is nog bespoten tegen vraat, en daarmee is heel veel van onze aanplant van tuinen en de openbare ruimte nog decennialang giftig voor insecten. Dit verklaart voor een deel de ineenstorting van de insectenpopulaties. Het is belangrijk dat de roep om gifvrij plantgoed voor de openbare ruimte dus luid wordt gedeeld. De Plantersgroep groeit gelukkig met elke plantactie. Met de feel good gifvrije plantacties maken we dus ook meteen een statement!’

Jong en oud zijn welkom om te komen helpen bij de Feel Good Uitgraafdag en de Feel Good Bomenplantdag, of op een van beiden (Zie kader voor meer informatie). 

Bomenhub Tolhuistuin: gratis zaailingen

Wie lentekriebels krijgt bij het lezen van dit artikel en ook in eigen tuin aan de slag wil met gifvrije struiken en boompjes, kan deze op zondag 3 maart gratis ophalen bij de allereerste bomenhub van MeerBomenNu in Noord: in de tuin van de Tolhuistuin.  MeerBomenNu zet zich in voor het verspreiden van overtollige zaailingen uit natuurgebieden om met het oog op klimaatverandering en biodiversiteitsverlies de vergroening te versnellen. 

Tijdens de uitdeelactie bij de bomenhub in de Tolhuistuin wordt een inspirerend randprogramma over bomen verzorgd: experts geven lezingen over het nut van inheemse planten voor onze insecten en het belang van bomen in de stad. Voor deze actie moet je je officieel opgeven bij MeerBomenNu (zie kader voor meer informatie).

Film Groenkijkers

Wie na al deze activiteiten lekker wil uitpuffen in een bioscoopstoel kan naar de kers op de taart van deze groene dagen: de film Groenkijkers.  Dit geldt natuurlijk ook voor mensen die niet deelnemen aan de plantactiviteiten.

De film Groenkijkers van regisseur en Noorderling Sanne Rovers is een confronterende, maar tegelijkertijd ontroerende ode aan mensen die zich zorgen maken over de natuur in Nederland en zich er actief voor inzetten. De makers van de film willen hiernaast mensen actief met elkaar verbinden zodat men kan samenwerken voor de natuur. 

De film ging in première in Noord en draait inmiddels in bioscopen door heel Nederland. Stadsdeel Noord (lees: Natuurgebied Noord) is twee speciale momenten gegund met een inspirerend randprogramma rondom de film, waarbij tevens veel gelegenheid is om grondig groen met elkaar te netwerken (zie kader voor meer informatie).

Wat, waar en wanneer?

Voor wie wil deelnemen aan één of meerdere activiteiten tijdens de Feel Good Groen Dagen in Natuurgebied Noord de volgende informatie: 

# Feel Good Uitgraafdag

Locatie: Vlindertuin Mot in Mokum Buikslotermeerplein

Datum en tijd: 25 februari, 10:30 uur

(Breng een spade, handschoenen en een eigen beker of flesje water mee)

# Feel Good Bomenplantdag

Locatie: Schellingwouderbreekpark

Datum en tijd: 2 maart van 10:30 - 13:30

(Breng een spade en handschoenen en een eigen beker of flesje water mee).

Aanmelden via de link in de agenda van de Tolhuistuin:

https://tolhuistuin.nl/evenementen/feelgood-bomenplantdag-in-natuurgebied-noord 

# Feelgood bomenplantdag in Natuurgebied Noord

tolhuistuin.nl

Bomenhub MeerBomenNU-Tolhuistuin: 

Locatie: Tolhuistuin

Datum: Zondag 3 maart

Opgeven is verplicht via https://bomenplanner.meerbomen.nu/events/2035 

# Film Groenkijkers: 

Locatie: FC Hyena

Datum en tijd: 28 februari 2024 om 19:00

Na afloop is er een Q&A met regisseur Sanne Rovers en hoofdpersonage Nicky Castricum van Mot in Mokum.

https://fchyena.nl/films/groenkijkers 

# Groenkijkers programma Tolhuistuin

Locatie: Tolhuistuin

Datum en tijd: 3 maart, van 19.30 - 21.30 uur.

Inhoudelijk verdiepend programma n.a.v. Groenkijkers met clips uit de film

(Let op, wil je de hele film zien, kom dan 28-2 naar FC Hyena)

https://tolhuistuin.nl/evenementen/wordt-groenkijker-in-drie-seizoenen 

Still uit de Film Groenkijkers van Sanne Rovers: scène in de Vlindertuin op het Buikslotermeerplein
(Zaailingen halen bij de bomenhub op 3 maart)