Noord verdient weer volwaardig winkelcentrum

Nieuws
Daan Woudhuysen geeft tekst en uitleg aan burgemeester en stadsdeelbestuurder
Daan Woudhuysen geeft tekst en uitleg aan burgemeester en stadsdeelbestuurder (Foto: Aangeleverd)

Het winkelcentrum Boven ’t Y aan het Buikslotermeerplein heeft betere tijden gekend. Naast de grote ontwikkelingsprojecten is er de afgelopen jaren veel inzet geweest om het winkelgebied weer op de kaart te krijgen.

Daan Woudhuysen, centrummanager, nodigde burgemeester Halsema uit voor een rondleiding en ontmoeting met een paar typische Noordse ondernemers. Ook Stadsdeelbestuurder Yassmine el Ksaihi (Economie) wandelde mee. 

Als buurtbewoner heeft zij de ups en downs van het plein van dichtbij meegemaakt. Afgelopen week was het zover. El Ksaihi: “Elke Noorderling heeft warme herinneringen aan de glorietijd van het Buikslotermeerplein. Hoe mooi is het als we het gebied samen in een fris, nieuw jasje kunnen herstellen?”

Na een korte presentatie in de foyer van Pathé stapte het gezelschap de regen in. Woudhuysen gaf een korte rondleiding door het winkelcentrum. Ook de Verenigde Biz’en, ondernemersverenigingen (VBOA) en de corporatie van vastgoedeigenaren van het winkelcentrum werden betrokken, vanwege hun positieve rol in het gebied. De VBOA is er voor ondernemers in de hele stad, en helpt hen kennis uitwisselen, verenigen en beter samenwerken. 

Halsema en El Ksaihi spraken met vaste bezoekers en ondernemers in het winkelcentrum over hun zorgen en wensen. Ook werden plannen voor het Buikslotermeerplein gedeeld: zo staan er dit jaar verschillende evenementen op de kalender, met steun van het stadsdeel. 

“Daar is subsidie voor beschikbaar, die kan worden aangevraagd door ondernemersverenigingen. Die kunnen daarvan bijvoorbeeld straatmanagers inhuren of zelf evenementen organiseren”, zegt El Ksaihi.

Het doel is om het winkelcentrum weer aantrekkelijk te maken als regionale ontmoetingsplek, voor zowel bezoekers uit de omgeving als voor de Noorderling.

De samenwerking tussen het stadsdeel en de ondernemers in Boven ‘t Y is flink verbeterd, mede door de inzet van Woudhuysen. 

“Dat stemt hoopvol”, aldus El Ksaihi. “Iedereen ziet en voelt het belang van een levendig, aantrekkelijk winkelcentrum. Voor Noord, en zeker ook voor de regio, zijn dit soort economische middelpunten van belang. Daarom is het fijn dat de burgemeester persoonlijk langskomt om te luisteren en te kijken.” 

 Alle aandacht voor dit plein is welkom benadrukt zij. “Het bezoek van de burgemeester onderstreept het regionale belang van Boven ‘t Y in deze omgeving. Noord verdient weer een volwaardig winkelcentrum die werkgelegenheid met zich meebrengt, waar ondernemers kunnen floreren en Amsterdammers zich vermaken.”

Halsema, El Ksaihi en Woudhuysen aan de wandel