Debat over erotisch centrum levert meer vragen dan antwoorden op

Nieuws
Leden van de raadscommissie AZ in gesprek met de burgemeester
Leden van de raadscommissie AZ in gesprek met de burgemeester (Tekst & foto: Hans Straeter)

Het voorstel van burgemeester Femke Halsema om het erotisch centrum in Amsterdam-Zuid te realiseren, werd donderdagmiddag 15 februari in het stadhuis voor het eerst besproken in de raadscommissie Algemene Zaken. Het agendapunt ‘locatie erotisch centrum’ was nauwelijks een kwartier aan de gang toen de burgemeester afgeleid werd door iets dat ze omschreef als ‘snurkgeluiden’. Tijdens de discussie tussen Elise Moeskops (D66) en Daan Wijnants (VVD) werd de vergadering door voorzitter Kris van der Veen afgebroken: “Excuses dames en heren, we moeten de zaal ontruimen. Er zijn foto’s gemaakt van wat hier tegen het raam is geplakt. Dat moet worden onderzocht”. 

Het apparaatje dat buiten aan het raam bevestigd was, bleek hijgerige geluiden te maken. Agenten zetten het terrein af en een expert kwam vrij snel tot de conclusie dat het niet om een explosief ging. De vergadering kon om 19.30 uur hervat worden. 

Havenstad

De discussie ging verder waar die voortijdig beëindigd was. Elise Moeskops (D66) vatte haar eerdere betoog samen: “De VVD beargumenteerde dat een nieuw EC alleen in een nieuw te bouwen woonwijk mag. Concludeerde volgens mij dat de enige oplossing die we daar zagen ergens vanaf 2040 te verzinnen was. Dus toen heb ik de VVD opgeroepen om met ons mee te werken aan haalbare oplossingen in plaats van tijdens de verkiezingen aan het centrum te beloven dat we een erotisch centrum bouwen en het dan nu te houden bij een soort luchtkasteel.”

Daan Wijnants (VVD) maakte daarop duidelijk dat er allerlei projecten zijn waar gebouwd gaat worden: “Ik heb een hele lijst van projecten. Zo zijn er allerlei projecten die veel sneller gaan en ook Havenstad, daar zijn we eigenlijk al bezig met die ontwikkeling. Over tien jaar als het erotisch centrum er is, dan is voor een heel groot deel Havenstad volop in ontwikkeling. Dus dat verschil in tijd is echt niet zo groot als D66 zegt.”

Open of gesloten ramen

Na nog wat schermutselingen tussen deze gemeenteraadsleden volgden vertegenwoordigers van andere partijen. Zo vroeg de van BIJ1 afgesplitste Jazie Veldhuyzen aan de VVD waarop de veronderstelling gebaseerd is dat de vermindering van het aantal ramen de overlast op de Wallen zou doen afnemen? Daan Wijnants antwoordde: “We weten uit onderzoeken dat de aanwezigheid van de ramen en het feit dat je er langs kunt lopen een heel grote aanzuigende werking heeft op het type toerisme dat we in deze stad niet meer willen.” Jazie Veldhuyzen: “Maar als er honderd ramen openblijven, wie zegt dan dat het aantal toeristen dat daarop afkomt, gaat verminderen? Daar is echt nul komma nul bewijs voor”. De fractieleider van de VVD liet daarop weten dat daarom meer ramen gesloten moeten worden. Daar maakte Jazie Veldhuyzen zich juist zorgen om: “Dat dit het begin is van het verdwijnen van alle ramen op de Wallen.”

De uitwisseling maakte duidelijk dat bij de oppositiepartijen heel verschillende motieven een rol spelen tegen de voorgestelde locatie van het erotisch centrum. CDA en VVD willen het liefst zoveel mogelijk ramen sluiten op de Wallen. Een standpunt dat niet gedeeld wordt door veel andere oppositiepartijen.

D66 heeft veel vragen

Van de coalitiepartijen nemen Lian Heinhuis (PvdA) en Imane Nadif (GroenLinks) het op voor het voorstel van B&W om de locatie aan de Europaboulevard verder te verkennen. Coalitiepartij D66 heeft bij monde van Elise Moeskops vooral veel vragen. In hoog tempo werden ze afgevuurd op Femke Halsema. Kan dit betekenen dat D66, afhankelijk van de nog te verkrijgen antwoorden later mogelijk ‘nee’ gaat zeggen tegen het EC in Zuid? Deze ‘wat als’ vraag van Daan Wijnants wilde Elise Moeskops niet beantwoorden. 

Vooral Anke Bakker (PvdD) en Juliet Broersen (Volt) uitten hun bezwaren tegen het EC-project. Anke Bakker bekritiseerde GroenLinks met een lange reeks aan voorbeelden waarbij natuur voor plannen moest wijken. Dat dreigt nu opnieuw te gebeuren in de oksel van de afrit bij de A10 waar een waterberging is waar vogels huizen en met een deel van het Amstelpark. 

Bezoek aan de Wallen ontmoedigen 

Na de pauze kwam Femke Halsema aan het woord. “Wat is nou het kenmerk van de Wallen? Daar zitten de ramen aan de openbare weg, waardoor iedereen die daar langsloopt naar binnen kan kijken op een anonieme manier. Ik heb het echt zien gebeuren dat een vrouw achter een raam zit en dat gewoon een heel gezin foto’s staat te maken. De vernedering, de collectieve vernedering van sekswerkers op de Wallen, zeker op de piekuren is gewoon verschrikkelijk.”

Even later vervolgt ze: “Wat er natuurlijk essentieel verandert, is dat er geen ramen meer zullen zijn aan de openbare weg in een erotisch centrum. Er zal gewoon een deur voor zitten en dat betekent dat de ruimte daarachter semi-publiek is. Dat betekent dat je het toerisme kunt reguleren; bijvoorbeeld grote groepen zoals stag parties kun je gewoon tegenhouden.”

De burgemeester maakte nog een intrigerende opmerking dat als het erotisch centrum er is, dat dan bezoek aan de Wallen ontmoedigd kan worden door vervroegde sluitingstijden en gesloten gordijnen. Juliet Broersen (Volt) vatte dit mogelijke voornemen samen met ‘wegpesten’. 

“Kullekoek”

De vergadering loopt bijna teneinde wanneer Rogier Havelaar (CDA) zijn betoog afsteekt: “Er komt een extra locatie in een groeimarkt. Vervolgens zegt de PvdA dat het EC een ander aanbod gaat geven dat ook andere mensen aantrekt. De burgemeester vulde aan: geen piemelpakken, geen fotograferende groepen, geen vrijgezellenparties, maar wel exclusieve prostitutie voor zakenmensen die naar congressen in de RAI gaan. Zij krijgen meer privacy, minder drukte en kortere reisafstand. Er komt een topklasse ‘Moulin Rouge meet the Roxy’ cultureel alternatief erotisch centrum zonder ongezond fastfood en ongetwijfeld ook zonder vlees voor anderhalf miljoen prosecco drinkende congresbezoekers. Je houdt dus alles wat overlast geeft op de Wallen en verwijt mij vervolgens dat ik niet met oplossingen kom. Voorzitter, dat vind ik echt kullekoek.”

Het debat over het erotisch centrum leverde meer vragen dan antwoorden op. Van enige beweging tussen coalitie en oppositie was geen moment sprake. Ook de burgemeester wandelde voort op de al ingeslagen weg. Het draaide uit op een ‘bevroren’ debat.

Onderzoek van het verdachte apparaatje tegen de ruit van de Willem Kraanzaal
De rol van Elise Moeskops (D66) kan cruciaal zijn voor de steun aan het EC-project