Proef met verbeteren van fietsbeleving in tunnels

Nieuws
Brug 933 met de ingang bij J.H. Hisgenpad
Brug 933 met de ingang bij J.H. Hisgenpad (Foto: Aangeleverd)

In Noord worden vier fietstunnels woensdag 28 februari tussen 13.00 uur en 18.00 uur aangepast. Ze worden aangepast met bijvoorbeeld een geur, bewegende verlichting of geluiden. Amsterdam Bike City (ABC) onderzoekt zo of deze aanpassingen invloed hebben op hoe veilig en prettig fietsers zich voelen in tunnels. 

Om te bepalen welke tunnels als onprettig worden ervaren, vroeg de gemeente bewoners om een korte vragenlijst in te vullen. Op basis hiervan zijn de onderstaande vier tunnels geselecteerd. De aanpassingen van woensdag zijn gericht op een zintuig. 

De betreffende tunnels zijn die bij het JH Hisgenpad - Aanpassing gericht op zien, die van de JH van Heekweg - Aanpassing gericht op horen, die bij de Nieuwe Purmerweg - Aanpassing gericht op voelen en die bij de Kamperfoelieweg/Marjoleinstraat - Aanpassing gericht op ruiken. 

Fietsers in Noord wordt deze dag gevraagd wat zij van de aanpassingen vinden. Zo komt de gemeente erachter welke aanpassing (horen, ruiken, voelen of zien) de meeste invloed heeft op het verbeteren van de fietsbeleving. Na de proef worden de aanpassingen weer weggehaald. 

Vervolg 

ABC doet dit onderzoek in opdracht van de gemeente Amsterdam en Vervoerregio Amsterdam met als doel de fietsbeleving in tunnels te verbeteren. 

De uitkomsten van de proef worden gepresenteerd aan de gemeente Amsterdam en de Vervoerregio Amsterdam. Zij nemen de uitkomsten mee bij het verbeteren van fietstunnels in Amsterdam en de regio.

Amsterdam Bike City - Innovatielab 

Amsterdam Bike City is het fietsplatform van de gemeente Amsterdam en Vervoerregio Amsterdam. 

In 2023 werkte het Fietsinnovatielab met het thema sociale onveiligheid. De gemeente zocht naar het slimste idee om fietsers zich veiliger te laten voelen.