Vrije ruimte voor de stad

Nieuws
Esther Lagendijk
Esther Lagendijk (Foto: Aangeleverd)

De NDSM-werf vind ik een van de meest bijzondere stukjes van Noord, of eigenlijk van de hele stad. Dat is niet alleen omdat ik daar jarenlang heb gewerkt als directeur van Over het IJ Festival, maar ook omdat een plek als de NDSM de bewoners van de stad ademruimte biedt. En dat alles ondanks de onstuimige groei van de nieuwe woonwijken eromheen. 

Door Esther Lagendijk

Dogtroep en STRAAT

Hier is van alles mogelijk; vrije ruimte, zoals we er nog maar weinig hebben in de stad. 

Zulke plekken zijn voor mij de reden waarom ik, toen ik jaren geleden ging studeren, heel graag in Amsterdam wilde wonen. 

Dit is de plek waar het locatietheater gezelschap Dogtroep haar geruchtmakende voorstellingen kon maken, zoals Noordwesterwals. 

En veel recenter STRAAT, het streetart en graffiti museum, haar deuren opende en nu enorm succesvol is. Ik was er pas geleden nog langs.

Basketbalveld en ateliers

Dit is de plek waar van alles nog mogelijk is en waar het niet nodig is om elkaar te verdringen. Binnenkort wordt er een nieuw basketbalveld geopend, ontwikkeld door kunstenaars en gewoon voor iedereen die maar wil. 

Ik weet zeker dat het een succes gaat worden. En vorige week kwam de wethouder cultuur van Keulen nog ter inspiratie langs op de NDSM en bezocht de Kunstloods met de vele ateliers en Treehouse, ook zo’n mooie plek waar kunstenaars betaalbare werkruimte kunnen huren.

Behoefte aan staren

Niet alleen kunstenaars, maar vele Amsterdammers hebben behoefte aan een omgeving waar nog van alles kan en mag. 

Mijn jongste zoon gaat bijvoorbeeld regelmatig naar de NDSM, gewoon om op een bankje over het IJ te staren. 

Die behoefte om ergens op een fijne plek voor je uit te staren is wat mij betreft universeel. 

We hebben in deze stad nog weleens de neiging om te boel aan te harken en glad te strijken, maar er zijn plekken waar dat juist niet zou moeten en de NDSM is daar een van.

Column Stadsdeelbestuur