Uitbreiding betaald parkeren ook in Noord

Nieuws
Afbeelding
(Foto: PixaBay)

STAD - Er is geen ontkomen meer aan. De gemeente gaat betaald parkeren invoeren en uitbreiden in Nieuw-West, Noord, Sloterdijk en Zuidoost.  

Bewoners konden vorig jaar reageren op de plannen voor betaald parkeren in Noord en Sloterdijk. Daar is flink op gereageerd. De gemeente geeft nu aan naar de mening geluisterd te hebben en aanpassingen in de plannen en de planning te hebben aangebracht. 

Belangrijkste in Noord 

Op zondag hoeft er niet betaald te worden voor parkeren in het uitbreidingsgebied. Dit is besloten op basis van de inspraakreacties en het advies van het stadsdeel zelf. De parkeerdruk wordt wel in de gaten gehouden. 

Op het Cornelis Douwesterrein proberen de gemeente iets nieuws: betaald parkeren van 19.00 uur in de avond tot 06.00 uur in de ochtend in plaats van overdag. Dit op verzoek van de ondernemersvereniging. Veel werknemers in dit gebied zijn namelijk afhankelijk van een auto. Een jaar na invoering zal worden bekeken of dit heeft geleid tot een acceptabele parkeerdruk overdag. 

Bedrijven op het Cornelis Douwesterrein en Oranjewerf krijgen meer parkeervergunningen: 1 per 2,5 voltijdsmedewerkers. Ondernemers maakten zich zorgen over voldoende parkeerplek voor hun werknemers. Met deze aanpassing komt de gemeente hen tegemoet. 

In een aantal gebieden kunnen bewoners hun parkeervergunning ook gebruiken in aangrenzende gebieden. Het gaat hierbij om gebieden zonder winkelcentrum. Dankzij de aanpassing blijven de winkelcentra in het stadsdeel bereikbaar voor deze bewoners en kunnen zij hun boodschappen in andere gebieden met de auto doen. 

Om sportparken en begraafplaatsen toegankelijk te houden, is er een apart plan met lagere starttarieven gemaakt. Met deze aanpassing ontstaan betaalbare parkeeropties bij sportparken en begraafplaatsen. Het plan geldt voor de hele stad. In Noord kunnen de lagere starttarieven gelijk met betaald parkeren worden ingevoerd. De andere stadsdelen moeten nog advies geven.

Planning

Wanneer gaan de wijzigingen daadwerkelijk van start?

Voorjaar 2025: Holendrecht, Schellingwoude, Tuindorp Nieuwendam, Waterlandpleinbuurt, Cornelis Douwesterrein

Zomer 2025: Reigersbos, Slotermeer, Sloterdijk, Ookmeer

Najaar 2025: De Banne, Tuindorp Oostzaan, Oostzanerwerf en Kadoelen