Jan Ernst van der Pek in de Volksopera

Nieuws

AMSTERDAM-NOORD - De Volksopera van der Pek nadert haar ontknoping. Meer dan honderd buutbewoners zijn er druk mee. Het koor oefent nu samen met de solisten en de orkestleden hebben de muziek gekregen om in te studeren. De vergunningen zijn binnen. Nog een paar weken en het Lupineplein is op 10 en 11 juni omgetoverd tot een opera-arena. Een van de hoofdrolspelers is buurtbewoner Theo Branse. Hij speelt en zingt de rol van Jan Ernst van der Pek.
Filmmaakster en beeldkunstenaar Tessa Joose is de beeldregisseur van het grote beeldscherm naast het podium. Daarop worden tijdens de opera, naast het werk van Tessa, beelden uit heden en verleden van de buurt vertoond. Een paar jaar geleden heeft de huurdersvereniging Van der Pek initiatieven genomen om een standbeeld voor de architect van het karaktervolle tuindorp neer te zetten. Dat was ten tijde van de bewonersacties voor behoud van de buurt. Het is er tot nu toe niet van gekomen. In deze opera over heden en verleden van de buurt krijgt Van der Pek vast alle lof voor zijn idealen van toen. Van der Pek heeft zelf het resultaat van zijn ontwerp nooit gezien. Hij overleed in 1919 terwijl de buurt In 1926 werd opgeleverd, dit jaar 90 jaar geleden.

Wie de opera wil bijwonen moet nu toeslaan. De ticketverkoop is van start. Kaarten voor de de Première, 10 juni om 20.30 uur en de Slotvoorstelling 11 juni om 20.30 uur kosten 10 euro. De Matinee op zaterdag 11 juni om 14.00 uur kost 7,50 en met huisvuilpas (2 kaarten per pas) 5 euro. De voorverkoopadressen: Lydia’s groentekraam op de Van der Pekmarkt (wo-vr-za), alleen als Lydia, vertelster in de volksopera, aanwezig is. De Soepboer, Van der Pekstraat 93, Cigo van der Pek, Van der Pekstraat 137 en Boekhandel Over Het Water, Van der Pekstraat 59. Meer informatie en e-tickets op www.volksopera.nl.