Volksopera Van der Pek vrijdag in première

Nieuws

NOORD - Na maandenlang repeteren is het vrijdag 10 juni zover, dan vindt de première plaats van Volksopera van der Pek. Het belooft een waar Noord-Amsterdams feest te worden met veel enthousiaste buurtwoners. ‘Wie in Noord woont of Noord een warm hart toe draagt mag dit niet missen en moet nu toeslaan. Kaarten voor de première, 10 juni om 20.30 uur, en de slotvoorstelling, 11 juni om 20.30 uur kosten 10 euro.’

Eindelijk is het dan zover, de Volksopera van der Pek. Ditmaal vormt het Lupineplein de Veronese opera-arena, met zitplaatsen voor wel 1.000 man publiek en een podium met een professioneel klassiek orkest. Het is alweer de derde volksopera in Amsterdam-Noord. Floradorp (2012) en Tuindorp Oostzaan (2013) gingen de Van der Pekbuurt voor en daarmee begint het al een aardige traditie te worden. “Het Volksopera-recept is beproefd”, vertelt de organisatie. “Een klassieke opera, maar nu gezongen door bewoners van een oude volkswijk, begeleid door professionals. De belangrijkste doelen zij: de sociale cohesie te versterken, bewonersgroepen te verbinden en een nieuwe eenheid te bewerkstelligen.”

120 wijkbewoners
De enthousiaste bewoners van de Van der Pekbuurt en Overhoeks zullen straks op melodie van bekende klassiekers (van Verdi, Puccini, Bizet, Rossini e.a.) de operasterren van de hemel zingen. In het Nederlands, naar een speciaal geschreven operaverhaal waarin heden en verleden van de wijk een grote rol speelt. Meer dan 120 wijkbewoners doen inmiddels al mee: als solist, in het operakoor, als figurant of vrijwilliger. Ook de ondernemers en instellingen uit de buurt werken mee.
Oud en nieuw
“Het centrale thema van de opera ligt in het spanningsveld tussen oude en nieuwe bewoners”, vervolgt de organisatie. “Het behoud van eigen identiteit ten tijde van grote veranderingen in de wijk. In 23 liederen komen onder andere het bombardement van 1943, het landskampioenschap van voetbalclub De Volewijckers in 1944, de Mosveldmarkt en de verplaatsing daarvan, de explosieve verhipping van de wijk en de strijd van buurtbewoners tegen dreigende sloop en nieuwbouw voorbij. Maar boven alles is het een dramatisch liefdesverhaal natuurlijk.”
‘Noords gebeuren’
Volgens de organisatie wordt het een ‘zeer Noords gebeuren’. “In het voorprogramma van de première op 10 juni treden Accordeonvereniging Forzando op en de country-rockband De Mannen uit Noord met als speciale gast Mario Elzinga, ster van de opera in Floradorp. Het voorprogramma op zaterdag 11 juni wordt verzorgd door linedanceclub Blue Wolf Dancers, ATM Twirling and Marching Band, dat ook in het hoofdprogramma zit, en Het Nieuwe Trio van Clous van Mechelen.
“Wie in Noord woont of Noord een warm hart toe draagt mag dit niet missen en moet nu toeslaan”, aldus de organisatie. “Kaarten voor de Première, 10 juni om 20.30 uur, en de Slotvoorstelling 11 juni om 20.30 uur kosten 10 euro. Kaarten voor de Matinee op zaterdag 11 juni om 14.00 uur 7,50 en met huisvuilpas (2 kaarten per pas) 5 euro bij de voorverkoopadressen: Lydia’s groentekraam op de Van der Pekmarkt (wo-vr-za), De Soepboer, Van der Pekstraat 93, Cigo van der Pek, Van der Pekstraat 137 en Boekhandel Over Het Water, Van der Pekstraat 59. Meer informatie en e-tickets op www.volksopera.nl.”