Tientallen silhouetten in tijdelijk monument

Nieuws

NOORD - Na het succes van het project '1000 Kraanvogels en gedichten' in 2014, besloot kunstenaar Frouwkje Smit om opnieuw een tijdelijk monument te maken voor 4 en 5 mei, samen met bewoners uit Amsterdam-Noord en het Clusius College. Ditmaal een labyrint van tientallen silhouetten van Noorderlingen. "Ik wil laten zien dat we allemaal anders zijn, en toch allemaal gelijk."

In de aanloop naar 4 en 5 mei werkt kunstenaar Frouwkje Smit bij de Noorderparkkamer en op het Clusius College intensief samen met leerlingen en bewoners van Amsterdam-Noord aan de kunstinstallatie 'Ik ben je niet vergeten', ter ere van 70 jaar herdenken en vrijheid. Iedereen wordt uitgenodigd om zondag 26 april bij de Noorderparkkamer zijn of haar buurtbewoners te komen 'omtrekken' en z'n eigen silhouet achter te laten, en zo een bijdrage te leveren aan het kunstwerk. Geschikte silhouetten worden vervolgens door leerlingen van het Clusius College uitgezaagd uit levensgrote houten panelen, die samen de installatie zullen vormen: een labyrint van anonieme mensfiguren. De installatie wordt op 3 mei onthuld bij de Noorderparkkamer, blijft daar een dag staan en is daarna op 5 mei te zien bij de Vrijheidsmaaltijd aan het IJ.
Het Tijdelijk Monument is een nieuwe traditie: vorig jaar vouwden bewoners uit Amsterdam-Noord - geïnspireerd door een oud Japans gebruik - 1000 kraanvogels voor geluk. Weer anderen - kinderen, volwassenen - beschreven deze met gedichten. De kraanvogels werden 'losgelaten' tijdens de Vrijheidsmaaltijd aan het IJ, waar het publiek er ééntje mee naar huis mocht nemen. Deelnemers en toeschouwers waren zo enthousiast dat Frouwkje Smit, de Noorderparkkamer en de organisatoren van de Vrijheidsmaaltijd besloten opnieuw een Tijdelijk Monument te realiseren.
Het nieuwe monument roept op tot meer empathie en gelijkheid tussen mensen, aldus de kunstenaar. "Elk silhouet is anders, net als mensen dat zijn. Tegelijkertijd zie je niet meer welke persoon het is en welke huidskleur hij heeft. Zeventig jaar geleden werden Joden massaal vervolgd. Er komen steeds meer verhalen naar boven van andere bevolkingsgroepen die ook slachtoffer waren, zoals de Roma, zigeuners, homo's, lesbienne's, invaliden, gehandicapten, maar ook mensen uit onze voormalige koloniën zoals Suriname, de Antillen en Indonesië. Ik wil dat we ook hier bij stilstaan: we dragen deze geschiedenis en zijn verantwoordelijk voor een vreedzame toekomst in een multiculturele samenleving. We staan op een punt dat we een nieuwe groep mensen aanwijzen als ‘bedreigend', namelijk moslims. Maar ook Joden en anderen. Laten we de slachtoffers nooit vergeten, maar laten we onszelf vooral ook nooit herhalen."
Het Tijdelijk Monument wordt nadrukkelijk 'samen' gemaakt. Jong en oud trekt elkaar 's zondags bij de Noorderparkkamer over op behangpapier. Smit: "Door het ‘omtrekken‘ van elkaar kom je met elkaar in contact. Je moet elkaar wel helpen, aankijken en empathie tonen." Daarnaast geeft Frouwkje Smit gastlessen op het Clusius College over empathie, herdenken en vrijheid, en werkt ze samen met leerlingen aan het realiseren van het kunstwerk. "Ik ben verbaasd hoe weinig leerlingen eigenlijk weten over 4 en 5 mei. Maar ik ben positief verrast door de gesprekken en dialogen die op gang komen."
Het Tijdelijk Monument wordt onthuld op 3 mei bij de Noorderparkkamer, tijdens de Dag van de Empathie, een gedichten- en muziekprogramma rondom herdenken en vieren. Er zijn optredens van onder meer rapper Gideon ‘Gikkels’ Everduim en muzikant Jos de Rooij, Kno´Ledge Cesare (initiatiefnemer Dag van de Empathie), Bēylula Yosef (poëzie) en Hanne van Asten (singer-songwriter).
Het kunstwerk ‘Ik ben je niet vergeten’, wordt op een speciale manier om 15.30 uur onthuld. Het Tijdelijk Monument is tot maandag 4 mei om 16.00 uur te zien in het Noorderpark. Daarna verhuist het naar de Vrijheidsmaaltijd aan het IJ, waar het op 5 mei te zien is voor het publiek dat deelneemt aan de maaltijd. Kijk voor een uitgebreid programma met exacte tijden op www.noorderparkkamer.nl.