#wiestemtvoorjou in Tolhuistuin

Politie
Tolhuistuin presenteert in samenwerking met middelbare scholen in Amsterdam-Noord #wiestemtvoorjou.
Tolhuistuin presenteert in samenwerking met middelbare scholen in Amsterdam-Noord #wiestemtvoorjou. (Foto: #elkestemtelt)

NOORD - Wie stemt voor jou? Volwassenen brengen hun stem uit voor middelbare scholieren uit Amsterdam-Noord. Tolhuistuin presenteert in samenwerking met middelbare scholen in Amsterdam-Noord #wiestemtvoorjou. Scholieren roepen stemgerechtigden op om voor hen een stem uit te brengen tijdens de komende gemeenteraadsverkiezingen.

Jongeren zijn hard getroffen in deze pandemie. Hun sociale leven werd stilgelegd, onderwijs vond online plaats. Twee jaar lang werd ze gevraagd rekening te houden met ouderen en zwakkeren in de samenleving. Nu vragen jongeren iets terug: een stem voor hun toekomst wanneer Nederland naar de stembus gaat. 

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen organiseert Tolhuistuin in samenwerking met middelbare scholen De Nieuwe Havo, Hyperion Lyceum en VOX College het initiatief #wiestemtvoorjou. Scholieren bespreken zorgen, wensen en dromen voor de toekomst. Ze bespreken vragen als: Hoe wil ik dat mijn wereld er over tien jaar uit ziet? Ook uiten ze hun grootste zorgen en belangrijkste thema’s voor de toekomst zoals de klimaatcrisis, woningcrisis, stikstofcrisis, biodiversiteit of energietransitie. Op deze manier vormen leerlingen hun eigen mening en prioriteiten, nog voordat dit wordt vertaald naar een politieke partij.

Tolhuistuin is stemlokaal

Met een vraag- een aanbodkaart gaan de scholieren in hun omgeving op zoek naar een stemgerechtigde die op 16 maart rekening wil houden met hun wens. Scholieren worden uitgedaagd na te denken over wat zij willen en doen een appèl op hun omgeving: Wie stemt er voor mijn belang? Omgekeerd wordt iedereen met een stempas uitgedaagd om na te denken over het toekomstperspectief van jongeren en hun belang mee te nemen in hun stemgedrag. Samen ondertekenen ze een toezegging om de toekomst een stem te geven tijdens de verkiezingen. De stemgerechtigden krijgen een button om te dragen op verkiezingsdag met ‘Ik stem voor de toekomst’. Naderhand worden deze stemmen aangeboden aan het nieuwe gemeentebestuur van Stadsdeel Amsterdam-Noord. Alle dromen, wensen en zorgen van de jongeren zijn op 16 maart te bekijken op een groot bord bij de entree van Tolhuistuin aan de IJ-zijde. Op deze dag is Tolhuistuin een stemlokaal, waar tussen 07:30 en 21:00 uur gestemd kan worden. Met #wiestemtvoorjou vraagt Tolhuistuin aandacht voor jongeren en geeft hen ‘een stem’.