Stemwijzers Provinciale Statenverkiezingen 2023: hier vind je ze

Politiek
Hulp nodig bij het kiezen van de juiste partij? Kijk op een van de online kieshulpsites die beschikbaar zijn.
Hulp nodig bij het kiezen van de juiste partij? Kijk op een van de online kieshulpsites die beschikbaar zijn. (Foto: Rodi Media)

REGIO – Waar kun je terecht als je geen idee hebt op wie je moet stemmen tijdens de Provinciale Statenverkiezingen van 2023? De stemwijzers op een rij!

Het klinkt misschien een beetje als een ver-van-je-bedshow: de Provinciale Statenverkiezingen. Toch is het – net als bij gemeenteraadsverkiezingen – van belang je stem te laten horen. Want net als jouw gemeente gaat ook de provincie over zaken die voor jou belangrijk kunnen zijn in het dagelijks leven! Denk aan het behoud van dat leuke poppodium waar je regelmatig komt of aanpassingen aan wegen waar je veel mee te maken hebt. De Provinciale Statenverkiezingen zijn dus voor jou hét moment om hier invloed op uit te oefenen!

Kieswijzers Provinciale Staten 2023

Maar op wie moet je stemmen? Als je nog met die vraag zit, raadpleeg dan vooral een van onderstaande stemwijzers:


Over de Provinciale Staten

Net zoals bij de gemeenteraad, geldt ook voor de Provinciale Staten dat ze de burgers vertegenwoordigen, alleen nu niet op gemeente- maar op provincieniveau. Diverse partijen werken hierbij samen aan een betere provincie. Hoeveel leden er zijn aangesloten bij de Provinciale Staten wordt bepaald door het inwonersaantal van de betreffende provincie. Zo telden de provincies Noord-Holland en Zuid-Holland in 2019 beide 55 Statenzetels.

De Provinciale Staten benoemen het college van Gedeputeerde Staten. Dit is het dagelijks bestuur van de provincie, vergelijkbaar met ons kabinet. Jij kunt dus op 15 maart als inwoner bepalen wie er in dit bestuur van de provincie komt.