Definitieve cijfers Tweede Kamerverkiezingen 2023

Politiek
De definitieve cijfers
De definitieve cijfers (Foto: Aangeleverd)

GroenLinks-PvdA is in Amsterdam de winnaar van de Tweede Kamerverkiezingen van woensdag 22 november, met bijna 34 procent van de stemmen. De VVD verliest iets ten opzichte van de vorige Kamerverkiezingen en is met 11,8 procent de tweede partij. 

D66 deed het minder goed dan in 2021 en eindigt als derde partij met 9,9 procent. Net als landelijk wint de PVV: de partij van Geert Wilders is met 9,6 procent de vierde partij van de stad, gevolgd door DENK (7,5 procent) en NSC van Pieter Omtzigt (6,6 procent). 

De Partij voor de Dieren (4,8 procent), Volt (3,8 procent), de SP (3,2 procent) en BIJ1 (2,3 procent) verloren allemaal ten opzichte van de vorige Kamerverkiezingen.

De opkomst was in Amsterdam met 71 procent lager dan de 77,7 procent landelijk en ook lager dan de 75,7 procent van de Amsterdamse kiezers die in 2021 naar de stembus ging. 

De opkomst is niet overal in de stad even hoog. In het centrum gaan relatief veel Amsterdammers stemmen, in Zuidoost en Nieuw-West minder. In sommige wijken is de opkomst (veel) hoger dan 100% omdat mensen daar bijvoorbeeld kunnen stemmen op een station of in een grote tent. Andersom kan de opkomst laag zijn als voor relatief veel bewoners het dichtstbijzijnde stembureau net in een andere wijk ligt. 

Definitieve uitslag Tweede Kamerverkiezingen 2023 | Website Onderzoek en Statistiek (amsterdam.nl)