‘NDSM Fuse blijft je verrassen’

Uitgaan
Enkele werken uit de expositie Odyssee 2.0.
Enkele werken uit de expositie Odyssee 2.0. (Foto: Dirk Karten)

NOORD – “Eigenlijk is het ook de bedoeling zoals jij nu bent binnengekomen, spontaan. Gewoon uit nieuwsgierigheid. Juist als je niet op zoek bent naar kunst, hopen we je te verrassen. Dat doen we op twee manieren. Met deze nieuwe expositie Odyssee 2.0 waarin de Odyssee, het heldenepos van Homerus over de tocht van Odysseus naar Ithaka, centraal staat. En de wisselende expositie achterin op deze expositievloer”, vertelt Jolanda Lanslots als woordvoerster van kunstenaarscollectief NDSM Fuse.

Door Dirk Karten

Heldenepos van Homerus als inspiratiebron voor nieuwe zomerexpositie Odyssee 2.0

We staan in de expositieruimte in de grote NDSM-hal die ooit in gebruik was als skatebaan. Even naar links bij het binnenkomen van de grote ruimte en dan de trap op. Daar exposeren tot en met 28 augustus 22 kunstenaars die op het creatieve bolwerk hun atelier hebben.

Allard Boterenbrood heeft de ruimte dusdanig ingericht dat de bezoeker als een reis langs de meest uiteenlopende kunstobjecten ‘vaart’. “Hij exposeert trouwens zelf ook als kunstenaar”, licht Jolanda toe. “Er zijn hier 250 ambachtslieden en kunstenaars. Die enorme diversiteit zorgt ervoor dat al onze exposities de hele tijd verrassend zijn.”


Een bijzonder werk van Ellen Klijzing die zowel als curator van Odyssee 2.0 als exposant fungeert.

Enorme afwisseling

Eigenlijk heeft ze geen tijd om de spontaan binnenvallende journalist te woord te staan want over een uurtje opent de expositie en de spullen moeten nog worden klaargezet voor het officiële gedeelte. Maar daarna stopt het gelijk ook weer. Want ze zegt gelijk “we houden niet van officieel gedoe. Ga lekker op je eigen tempo over de expositievloer dwalen. Zo is er muziek, je kunt wat drinken aan onze bar. Ook bestaat de mogelijkheid om zelf wat te maken of te doen. Kun je piano spelen? Laat het gerust horen. Er zijn mensen die lang blijven kijken maar ook die zo weer weg zijn. Ook dat is prima. We hopen natuurlijk altijd dat de bezoekers die gewoon uit nieuwsgierigheid de trap zijn opgekomen en eigenlijk niet van kunst houden, juist door de enorme afwisseling positief worden verrast.”

Odysseus als metafoor

Daarin is curator (en exposant) Ellen Klijzing voor ons in ieder geval prima in geslaagd. De reis die Odysseus naar Ithaka maakte is uiterst kunstzinnig weergegeven. Zijn uitdagingen, de ellende, de monsters en verleidingen zijn door de exposanten aangegrepen om zeer bijzondere kunst te maken. De verhalen gaan over verraad, maar ook over slimheid en liefde, doorzettingsvermogen, creativiteit en hoop. Een metafoor voor de reis van de mens door het leven en de zoektocht naar de zin ervan.

D

De kleur spat je tegemoet.

Inspiratie

Zo zien we een verliefde Odysseus die smachtend kijkt naar Calypso die de verleiding van vergetelheid op hem loslaat. Sicilië, het eiland van de Cyclopen, fungeert als symbool van kortzichtigheid, uitgebeeld in uitdagende bewegende kunst. De deelnemende kunstenaars hebben zich laten inspireren door de mens die zich geconfronteerd ziet met de problemen van alle tijden: verleiding, corruptie, verspilling, egocentrisme, escapisme, onwetendheid, intolerantie, machtsmisbruik. Hoe gaat de hedendaagse mens hiermee om? Hoe gaan wíj´ hiermee om? Sluiten we onze ogen en laten we ons meevoeren door de wind? Of zwemmen we tegen de stroming in en overwinnen we de draaikolken en gevaren die ons dreigen te verslinden, net als Odysseus?

Vijf ruimtes

De diversiteit in kunst bij Odyssee 2.0 is inderdaad groot, prikkelend en uitdagend. Elk van de vijf ruimtes waarin de kunstwerken zijn ondergebracht – en die vernoemd zijn naar de plaatsen die Odysseus aandoet – daagt de bezoeker uit om de geest te laten waaien. De ruimtes staan symbool voor de beproevingen die de mens in het leven ondergaat. “De reis die de bezoeker zo maakt voert je langs heftige kunstwerken, maar ook naar indrukwekkende objecten in serene ruimtes. Ach, weet je, kom gewoon zelf binnen en ervaar het!”, zegt Jolanda enthousiast.

Deelnemende kunstenaars

De kunstenaars zijn: Lennaart Allan, Guévørk Aivazian, Lies Aris, Sietse H. Bakker, Joris Berger, Simone Boon, Vincent Boschma, , Rika Maja Duevel, Ester Eva Damen, Simon Floter, Fabien Gruau, Frank Hietbrink, Vladimir Hristov, Ossa Kierkegaard, Esther Kin, Ellen Klijzing, Nanny Kok, DH Mack, Helena Kaori Maeda, Femke Moedt, Hanneke De Munck, Benny Van Der Plank, Pieter Post, Ana Queen, Paul Rinzo, Regina Rorije, Jan Seelen, Helga Van Stralen, Elvira Vroomen, Marius Van Zandwijk.

Kunstenaarscollectief NDSM Fuse krijgt geen subsidie. Toch wordt er geen entree geheven voor de expositie. Hun doel is met een divers programma iedereen uit te nodigen voor een tocht door de inspirerende wereld van schone kunsten.

NDSM Fuse bezielt

“NDSM Fuse bezielt. Als onze kunst je raakt, is het fijn dat te laten blijken met een vrijwillige donatie. We doen dat onder het motto ‘pay what you wish”, besluit Jolanda.


Wie doorloopt op de expositievloer komt in de ruimte terecht waar wisselend werk te zien is van de 250 beeldend kunstenaars op het NDSM-terrein.

Tip: Achter de Odyssee expositie is de expositie Tides, letting in, sending out te zien t/m 22 mei, donderdag tot en met zondag van 12.00 tot 18.00 uur. Toegang gratis/‘pay what you wish’

Zie ook www.ndsm-fuse.eu

Een bijzonder werk van Ellen Klijzing die zowel als curator van Odyssee 2.0 als exposant fungeert.
Kleur spat je tegemoet.
Wie doorloopt op de expositievloer komt in de ruimte terecht waar wisselend werk te zien is van de 250 beeldend kunstenaars op het NDSM-terrein.