Première Lichtstilte op Amsterdam Dark Festival

Uitgaan
Een zinnedovende rituele voorstelling
Een zinnedovende rituele voorstelling (Foto: )

NOORD - Het performancecollectief Project Wildeman toont 23 en 24 september in de Sint Augustinuskerk op de Nieuwendammerdijk de voorstelling Lichtstilte op het Amsterdam Dark Festival. Lichtstilte is een zinnedovende rituele voorstelling. Een verbindende, vertragende verering van het absolute donker. Een pleidooi voor de duisternis in live immersive 3D-sound, tekst en poppenspel.

Project Wildeman daalt in Lichtstilte samen met het publiek en een astronautenpop steeds langzamer af naar het ultieme nulpunt: het binnenste van een zwart gat, het allerdonkerste mysterie van het universum. In Lichtstilte, een hypnotiserende exercitie van inbeeldingskracht en fantasie in elektronische muziek, theater en poppenspel, word je uitgenodigd het Donkere Niets te ervaren en een nieuw perspectief op Aarde te creëren.

Overal om ons heen in onze wereld lijkt er heel veel nadruk te liggen op licht. Licht schijnt overal, de hele tijd, ook ‘s nachts. In parken, langs paden, in kantoorpanden, havens, industrieterreinen. Middels een gezamenlijk performatief ritueel gaan we in op de vraag wat al dat licht met ons doet en zoeken we naar een betere balans tussen het licht en het donker.

Amsterdam Dark Festival is een productie van Marjolijn van Heemstra. Tijdens het festival worden schrijvers en kunstenaars uitgenodigd om zich te verhouden tot de verwondering en het mysterie waarin de nacht altijd heeft voorzien. Reflectie en activisme worden gemengd en experts, beleidsmakers en deelnemers worden samen gebracht om na te denken over een stad waarin een sterrenhemel weer vanzelfsprekend is. De intimiteit van het donker werkt verbindend en troostend en de duisternis kan op deze manier bijdragen aan de mentale gezondheid van de stad.

Project Wildeman onderschrijft deze gedachte en omarmt de duisternis. Daarom gaat Lichtstilte in (voor)première op het Dark Festival in Amsterdam, de grootste stad in een van de meest lichtvervuilde landen ter wereld. Wat verliezen we als we de nacht verliezen? Hoe komen we weer opnieuw in contact met de donkerte? En wat zien we als we al het licht doven?

Project Wildeman / Project Wildeman maakt nieuwe muzikale en theatrale rituelen op bijzondere locaties. Samen met het publiek en vanuit experiment en improvisatie onderzoekt Project Wildeman de vele (on)denkbare dwarsverbanden tussen de mens, technologie en al het leven op de planeet Aarde.

IN HET KORT

Zaterdag 23 en zondag 24 september / 20.30 uur

Locatie: Sint Augustinuskerk, Nieuwendammerdijk 227, 1025 LK Amsterdam

Duur: 90 minuten

Na aanvang geen toegang

Let op: er wordt een stroboscoop gebruikt tijdens deze voorstelling