Hanneke ter Horst tot januari in Kunstraam

Uitgaan
In het Kunstraam werk van Hanneke ter Horst
In het Kunstraam werk van Hanneke ter Horst (Foto: aangeleverd)

NOORD - Het Kunstraam op de hoek van de Nieuwendammerdijk en de Nieuwendammerstraat van de familie Hin is inmiddels een begrip geworden. Al jaren zijn de meest uiteenlopende werken te zien. Wat er komt te hangen laten zij aan de kunstenaar over. Of zoals Floris Hin het formuleerde: “Wat er komt te hangen of te staan is niet aan ons. Het is waar de kunstenaar mee komt.” 

In het Kunstraam wordt deze keer het werk van Hanneke ter Horst getoond. Zij is beeldend kunstenaar en maakt installaties met sculpturen van plantaardig geverfd plastic en leer. Werken met natuurlijke kleurstoffen is voor haar een ontdekkingsreis met altijd verassende uitkomsten. Plantaardige kleur werkt anders dan synthetische kleur, bij plantaardige verf ligt de uitkomst niet vast, één plant bevat meerdere kleuren. Het werken met plantaardige verf is een reactieproces van de kleurstoffen van de plant met de omgeving. De zuurgraad, oxidatie met zuurstof, maar ook de hoeveelheid water of zonlicht die de plant heeft gehad hebben allemaal invloed op de kleur. Voor Hanneke is kleur als muziek, het is verleidelijk, een soort vloeiende beweging waarvan je niet weet waar het ophoudt.

Het proces voor het maken van de sculpturen is vergelijkbaar met het reactieproces van plantaardige verf, de uitkomst is niet vaststaand en krijgt langzaam aan vorm. De lijnenstructuur en eigenschappen van materialen zijn leidend. Hanneke zoekt naar iets dat vertrouwd aanvoelt, een expressievorm die niet gevangen zit tussen twee werelden, maar waar werelden samenkomen. Het spel tussen lijnen en kleuren wordt zichtbaar aan de oppervlakte, het gaat om wat er op de huid of de zogenaamde buitenkant te zien, te horen of te voelen is.

Het werk is te zien tot januari.