Thuiskomen bij PostaanZee

Algemeen
De kookploeg presenteert zich aan de gasten
De kookploeg presenteert zich aan de gasten Foto: aangeleverd

EGMOND AAN ZEE - Wat is dat voor pand? Schuin tegenover de hoofdbushalte in Egmond aan Zee bevindt zich PostaanZee in het voormalige VVV-kantoor. PostaanZee is een stichting gedragen door vrijwilligers en zonder winstoogmerk die mensen in beweging brengt en met elkaar verbindt. Iedereen kan meewandelen, boeken lenen, informatie uitwisselen en mensen ontmoeten. Een initiatief ontstaan vanuit verbondenheid met de Egmondse gemeenschap: van en voor Egmonders. Een van de activiteiten is Internationaal Koken. De redactie nam een kijkje bij deze toppers.

Bij binnenkomst in het gebouw van PostzaanZee, in de Voorstraat in Egmond aan Zee, krijg je het gevoel of je een woonkamer instapt. Het is sfeervol, fraai ingericht met schilderijen en bezoekers zitten gezellig aan de ronde tafel. Samen drinken ze koffie, maken een praatje of lezen de krant. PostaanZee is een begrip en de vrijwilligers hopen volgend jaar januari het eerste lustrum te vieren.

Dames

Twee dames, Carolijn Suijs en Wil Koper, zijn vrijwilligers die bij verschillende activiteiten hun vrije tijd graag willen opofferen. PostaanZee krijgt geen subsidie en iedereen is ook erg blij, dat de Stichting Fraternitas de komende vijf jaar nog financiële ondersteuning wil bieden. Dit biedt ruimte aan de (bijna 80) vrijwilligers en de bezoekers, die van maandag tot en met vrijdag iedere dag even binnen kunnen lopen om andere mensen te ontmoeten. Er is altijd een gastheer of vrouw aanwezig. Koffie en thee staat altijd klaar en het is een sociaal veilige omgeving voor bezoekers.

Internationaal koken

Een van de activiteiten is Internationaal Koken. ''Met koken zijn we begonnen in augustus 2018 en daar komen steeds meer mensen op af om te genieten van maaltijden, die telkens een thema hebben,'' zegt Carolijn Suijs. ''In de afgelopen periode hebben we maaltijden kunnen voorschotelen uit landen als Kenia, Syrië, Somalië, China, Spanje, Afghanistan, Griekenland, Duitsland en Kroatië en natuurlijk Holland.''

Muziek

Op de tweede donderdag van de maand, nu op 13 februari, zijn de gasten weer van harte welkom. Het thema is dan Russisch koken. Wil Koper: ''De leden van ons kookteam koken allemaal thuis en nemen het eten mee. Hier wordt het dan in rechauds gedaan om het warm te houden. Vanaf half zes zijn de gasten welkom en om precies zes uur kan er gegeten worden. Voorafgaand aan het eten leggen de leden van het kookteam uit wat er gegeten gaat worden en uit welke ingrediënten de maaltijd bestaat. Het voor- en nagerecht wordt altijd uitgeserveerd. De hoofdgerechten worden opgediend via een buffet, dat door de leden van het kookteam opgeschept wordt.'' De gasten, maximaal vijftig personen, worden ook nog eens getrakteerd op livemuziek, verzorgd door de leden van het kookteam of vrijwilligers. Naast koffie en thee, wordt er bier en wijn geschonken: alcoholvrij.

Aanmelden

De maanden januari, augustus en september neemt het kookteam vakantie en wordt er niet gekookt. Aanmelden kan alleen voorafgaand aan de volgende maand door zes euro te betalen voor een deelname-bon bij PostaanZee. Natuurlijk blijven vrijwillige bijdragen apart daarvan zeer welkom. "Er heerst altijd een ontspannen sfeer," zegt Carolijn, die het geweldig vindt dat er zoveel mensen op afkomen. ''Vooral voor mensen die alleen zijn is het een mooie manier om in contact te komen met anderen.''

Talent

PostaanZee wil een plek zijn voor iedereen. Iedereen krijgt een warm welkom. Wil Koper: ''We zetten in op wederkerigheid. Iedereen heeft talent. Je kan bij ons halen en brengen. Wij gaan altijd op zoek naar wat iemand kan en/of wil bijdragen.''

PostaanZee bevindt zich in het voormalige VVV-kantoor aan de Voorstraat 82a. Een plek voor educatie, recreatie en gezellig samenzijn. Openingstijden maandag tot en met vrijdag van 09.30 tot en met 16.30 uur.

Tijdens het Internationaal koken bij PostaanZee kunnen vijftig gasten plaatsnemen