10 vragen aan... Sjef Kenniphaas

Algemeen
Sjef: ''Mijn mooiste herinnering aan dit dorp is er eentje in de privésfeer: onze trouwdag.''
Sjef: ''Mijn mooiste herinnering aan dit dorp is er eentje in de privésfeer: onze trouwdag.'' Foto: Bob Kenniphaas

Nieuwe rubriek: 10 vragen aan...

DE EGMONDEN - In de rubriek '10 vragen aan...' worden tien vragen gesteld aan een willekeurig persoon uit het gebied van de krant en het online medium van Rodi. De ondervraagde moet ook een opvolger benoemen. 10 persoonlijke vragen om elkaar beter te leren kennen. Deze week - tijdens de eerste editie - in de schijnwerpers: Sjef Kenniphaas.

Wie bent u en wat doet u?

Ik ben Sjef Kenniphaas, geboren in 1955 in Velsen noord. Na de ULO en de Hoogovens bedrijfsschool gaan werken bij dat staalbedrijf als elektrotechnicus in de storingdienst. Tot mijn 36e diverse avondopleidingen gevolgd bij de bedrijfsschool en de Wenckebach MTS in Beverwijk. Naast mijn werk als electrotechneut heb ik 15 jaar in de ondernemingsraad gezeten waarvan 12 jaar als secretaris. In 1992 overkwam mij een zwaar bedrijfsongeval die mij 18 jaar revalidatie en 26 operaties kostte. Toch heb ik al die tijd (gedeeltelijk) doorgewerkt, niet meer als storingsmonteur, maar eerst als productbeheerder (kwaliteitsverantwoordelijke op de ploeg) en gelukkig heel snel daarna weer de techniek in, eerst als webmaster, later als beheerder van het intranet in IJmuiden. In 2010 werd ik wegbezuinigd en sindsdien heb ik mijn oude hobby weer opgepakt: fotografie. Ik was vanaf mijn elfde al een fanatieke fotograaf, veel zwart-wit opnamen die ikzelf ontwikkelde en afdrukte. In de beginjaren 70 kwamen daar ook dia's bij. Mijn hobby jaren moeten onderbreken omdat fotograferen en met 2 krukken lopen (of in een rolstoel zitten) geen gelukkige combinatie is. Maar de laatste 10 jaar gaat het weer fantastisch, de digitale fotografie maakt alles gemakkelijker om te doen, minder kosten en direct resultaat.

Van wie bent u dr ien?

Ik kom uit Velsen noord, hier in de omgeving weet niemand wie mijn ouders zijn als ik vertel van wie ik 'd'r ien ben'. Mijn vader en moeder zijn 100 jaar geleden geboren, en respectievelijk al 22 en 60 jaar niet meer onder ons.

Wat heeft u met dit dorp?

Ik kwam door mijn Egmondse vriend en collega Dieter Broek vaak in het dorp. Tijdens een door Dieter georganiseerde dag voor een goed doel in het Verenigingsgebouw ontmoette ik Lia Wijker, mijn huidige vrouw en een echte Egmondse. Ik ben toen hier in dit prachtige dorp komen wonen en onze kinderen zijn hier geboren. Dat is wel mijn grootste binding met het dorp. In mijn werkzame leven ben ik altijd opgekomen voor de belangen van mijn collega's door middel van mijn werk in de OR. Ook in Egmond aan Zee kom ik graag op voor de belangen van de bewoners als dat noodzakelijk is. In 2014 vroeg Rita Koppedraaijer mij om samen actie te voeren om die lelijke oude bowling gesloopt te krijgen. Dat is in 2017 gelukt. Dit succes hebben we een vervolg gegeven via onze Facebookpagina 'Hart voor Egmond', hierin zijn wij de ogen en oren van Egmond en komen in actie als ons dat gevraagd wordt en/of wij dit noodzakelijk vinden.

Wat is de mooiste plek in Egmond?

De mooiste plek van Egmond is voor mij het strand. Elke dag anders en het geeft zoveel mensen zoveel plezier en rust.        

Welke herinnering aan dit dorp is u dierbaar?

Mijn mooiste herinnering aan dit dorp is er eentje in de privésfeer: onze trouwdag. Die speelde zich helemaal af in Egmond aan Zee: Getrouwd in het gemeentehuis van Egmond (Zwartendijk), daarna receptie en eten in strandpaviljoen De Schelp en tenslotte een feestavond in het Verenigingsgebouw.

Als u burgemeester was, wat zou u aanpakken?

Het moet maar eens gezegd worden: De gemeenteraad is gekozen door de inwoners en zit daar namens ons. Onze huidige gemeenteraad heeft echter volledig schijt aan de inwoners en zit daar met totaal andere belangen. Ik weet niet of een burgemeester hier verandering in kan brengen, maar als ik burgemeester was, zou dat mijn prioriteit hebben.

Wat is het beste advies dat u ooit kreeg?

Het gaat in het leven om relaties, niet om geld, niet om macht en niet om invloed. Het leven is geen competitie. Het gaat erom hoe jij je voelt bij anderen en vooral: het gevoel dat jij hen geeft. Zet de mensen van wie je houdt dus op de eerste plaats. Dus ook voor je telefoon, of de televisie, of je hobby. Behandel de mensen waar je van houdt alsof ze alles voor je zijn. Want dat zijn ze.

Wat is uw toekomstwens voor Egmond?

Ik hoop dat alle inwoners van Egmond in harmonie met elkaar blijven wonen en leven. Nu merk ik wel eens dat door allerlei externe oorzaken (bijvoorbeeld het witte paard of door plannen van de politiek) dat bewoners tegen elkaar worden opgezet of dat de bewoners dat zelf doen via de sociale media. Alle bewoners hebben uiteindelijk maar één doel: fijn wonen in Egmond. Alleen wordt dat doel weleens uit het oog verloren.

Wie is uw opvolger in deze rubriek en wat zou u hem/haar willen vragen?

Ik vind dat mijn opvolger in deze rubriek Frits van Eck moet zijn. Frits is een top-fotograaf, hij maakt prachtige video's en is een fijne verhalenverteller. Een bescheiden mens die van mij in het zonnetje gezet mag worden.

Sjef: ''Hier in de omgeving weet niemand wie mijn ouders zijn als ik vertel van wie ik 'd'r ien ben'.''
Hotel Golfzang tijdens zonsondergang met zeedamp