Satire

De beer is los in Egmond

Algemeen
''Het lijkt wel die film Night at the Museum''
''Het lijkt wel die film Night at the Museum'' Foto: Ravioli

EGMOND AAN ZEE - ‘’Sinds de tweede lockdown zie ik geen hond in de Voorstraat, maar wel diverse andere exotische dieren’’, vertelt een verbijsterde hoogleraar en viroloog Jan Karel Zwart-Wijker-Groen uit Egmond aan Zee. Dat Derpers een onderzoekend volkje zijn, blijkt ook nu maar weer. Want wat is het effect van de tweede lockdown op het (Voor)straatbeeld van Egmond aan Zee? Jan Karel vertelt apetrots: ‘’Het is hier (vleer)muisstil overdag, maar ‘s nachts komen hier wilde dieren tot leven. Bizar. Het lijkt wel die film Night at the Museum. Beregezellig, dat wel.’’

Rubriek: Satire met Michel Ranzijn en Ravioli

(Voor)straatbeeld Egmond aan Zee in tweede lockdown

‘’Potige olifanten, massieve neushoorns, giftige slangen, sluwe vossen, grijze muizen, domme ezels, gladde alen, hitsige ijskonijnen (huh?), beresterke kippen, kiplekkere beren, verdwaalde Derpers, noem maar op: ‘s nachts komen ze tot leven. Zelfs een verdwaalde hyena met mondkapje op’’, vervolgt de viroloog, die nog altijd op zoek is naar een verklaring voor dit bijzondere fenomeen. Samen met collega’s trekt hij elke nacht ten strijde in het hol van de leeuw om met eigen ogen te aanschouwen hoe het ooit zo rustige Egmond aan Zee is veranderd in een surreëel ‘Lion King-achtig’ filmdecor. Wanneer het duistere doek van de nacht neerdaalt over het dorp, gaat de beerput open.

Geen hond te bekennen

Effect

‘’De eerste lockdown deed al vermoeden dat er positieve effecten zijn op de natuur door de verminderde logistiek en daaraan gekoppeld een verminderde co2-uitstoot. Maar wat er nu gebeurt, is echt mindblowing’’, aldus Jan Karel, die zich in het dagelijks leven afvraagt hoe een koe een haas vangt. ‘’Maar dat is weer wat anders.’’ Hoe dan ook, om te voorkomen dat de put pas gedempt wordt als het kalf is verdronken, gaat koele kikker Jan Karel verder met zijn onderzoek. ‘’De hamvraag blijft natuurlijk: komen ze in vrede, of hebben we hier te maken met een roedel wolven in schaapskleren.’’ Tijd zal het uitwijzen. Voorlopig moeten we met 50% van de kennis 100% van deze nieuwe realiteit begrijpen, begrijp je?

Let op

Let op: satire is een kunstvorm waarbij op humoristische wijze maatschappijkritiek (of een knipoog) wordt gegeven. Dat kan via ironie, sarcasme en andere vormen van taalkunst.
Meer satirisch nieuws van Michel Ranzijn en Ravioli? Zie deze van vorige week