Koos Bruin
Koos Bruin Foto: aangeleverd

Gastcolumn Duinstichting Januari: Koos Bruin

Algemeen

Koos Bruin (Den Helder, 1948) is sinds maart 2018 gemeenteraadslid van gemeente Bergen. Daarvoor was hij o.a. actief als beleidsambtenaar welzijn en volksgezondheid op het stadhuis van zijn geboorteplaats Den Helder, maar ook voorzitter van de winkeliersvereniging in de Helderse binnenstad. Ook hielp hij zijn vrouw met haar bloemenzaak in centrum Den Helder met ophalen van planten van veilingen en stekgoed van boomkwekerijen. Sinds 35 jaar woont hij in Schoorl en besloot zich na pensionering in te zetten voor de gemeentelijke problematiek van zijn gemeente. Hij richtte de lokale partij Behoorlijk Bestuur Bergen op, de enige lokale politieke partij die duidelijk in het verkiezingsprogramma het protest tegen de bomenkap in de Schoorlse Duinen heeft verwoord. Koos Bruin wil blijven samenwerken met de Duinstichting om vanaf nu de nog resterende dennenbossen in de duinen te behouden.

‘Zeewind door de haren voelen en de dennenbomen horen ruisen’

‘Ik ben ongeveer 35 jaar geleden met mijn vrouw en onze toen nog drie kleine kinderen vanuit Den Helder aan de Heereweg in Schoorl gaan wonen. Op 400 meter afstand van de hoge duinrand met daarop de dennenbomen. Dan krijg je in de loop van de jaren een band met die dennenbomen. Niet alleen omdat ze mooi en majestueus zijn, maar altijd iets mysterieus hebben. Bovendien als stip op de wereldbol een zeer belangrijke rol vervullen in het ecosysteem.

De dennenbomen zijn niet alleen mooi en majestueus, maar ook mysterieus

Oneigenlijke motieven

Het is één hoofdreden geweest dat ik zelf een lokale politieke partij Behoorlijk Bestuur Bergen eind december 2017 heb opgericht om deze dennenbossen tegen kap te beschermen. Ondanks dat de dennenkap in het Beheerplan Schoorlse Duinen (2017-2023) van de provincie Noord-Holland is opgenomen. Mijns inziens op oneigenlijke motieven om als ‘herstelgebied’ te worden aangemerkt. Dit vanwege het volgens Europese regels opgestelde plan Natura 2000 en de Rijks- en provinciale wetgeving. Onder de brede noemer ‘tot betere biodiversiteit /zandverstuiving komen’. Echter mogelijk alleen maar om in een structureel Europees/Rijksubsidie verdienmodel te worden opgenomen (deels door te geven aan Staatsbosbeheer).

Alert

Nieuwe milieu-inzichten met komende wetgeving, uitspraken van het Europees Hof/Hoge Raad, Raad van State, beleidsnota’s van de ministers kunnen daarin deels hopelijk snel verandering in brengen. Daar moeten lokale politiek, inwoners en de Duinstichting alert op zijn. Door er direct op in te spelen richting provincie Noord-Holland. Ook om in het nieuwe Ontwerp Beheerplan mede op basis van (tussentijdse) monitoring het kappen van dennenbossen van Schoorl uit te sluiten.

Een begin

Behoorlijk Bestuur Bergen heeft zich tot heden ingespannen met advertenties, moties, amendementen naar het college van B en W toe om geen kapvergunning te verlenen aan Staatsbosbeheer. Alsmede rechtstreeks brieven naar de de deputeerde gestuurd. Daardoor is samen met de Duinstichting bereikt dat minder dennenkap wordt toegestaan dan oorspronkelijk was voorgenomen. Maar er is nog een weg te gaan.

Emotioneel

Nu ik dit zo schrijf moet ik denken aan twee jaar geleden in dorpscentrum De Blinkerd. Waar een inwoner van Schoorl tijdens een commissievergadering van de gemeente mocht inspreken om de dennenbossen te behouden. Zonder maar één woord te zeggen begon hij opeens alleen maar een zelf gemaakt lied te zingen voor de gemeenteraadsleden. Een blinde inwoner met een geschoolde prachtige zware stem zong toen over een warme zomerse dag die hij in de duinen van Schoorl beleefde. Zittend onder een dennenboom. Waar hij de natuur kon ruiken en de zeewind door zijn haren en tegen zijn gezicht voelde tussen ruisende dennenbossen. Ik besefte dat hij daar ook voor mij zong. Ik moest slikken om tranen te onderdrukken. En was trots dat ik op dat moment raadslid mocht zijn. Juist voor deze blinde inwoner uit Schoorl en voor de kinderen en kleinkinderen van onze inwoners van de gemeente Bergen zal ik mij tot het uiterste inspannen om de dennenbossen in de duinen van Schoorl voor de toekomst te kunnen behouden.’

De column teruglezen kan op duinstichting.nl en schoorlsebosmoetblijven.nl

Wilt u contact leggen met Koos Bruin? Dat kan via info@behoorlijkbestuurbergen.nl

Afbeelding
Phoenix Lights speelt in Hoeve Overslot Algemeen 24 sep, 09:18
Afbeelding
Een kerst cadeau vinden voor jouw werknemers Algemeen 23 sep, 17:20
Afbeelding
Expositie en presentatie Friso ten Holt Algemeen 23 sep, 16:13
Afbeelding
Eerste exemplaar boek Maarten en jetty Min Algemeen 23 sep, 10:27
Afbeelding
Bijzondere afsluiting van de zomer in Oudtburgh Algemeen 22 sep, 16:39
Afbeelding
Verrassingsfilm in De Blinkerd Filmhuis Schoorl 22 sep, 12:41
Afbeelding
‘Ik ben nu eenmaal geen afwachter’ Algemeen 22 sep, 11:35
Afbeelding
Kroniek met overzicht penningenkrijgers Algemeen 22 sep, 11:11
Afbeelding
50+ studiekring Egmond versterken? Algemeen 22 sep, 10:59
Afbeelding
Film van de Week: Entre deux mondes Algemeen 22 sep, 10:49
Afbeelding
De Grote Clubactie gemeente Bergen 2022: 12 clubs doen mee Algemeen 22 sep, 10:03
Afbeelding
Vrijdagochtend aquasportochtend in De Beeck Algemeen 22 sep, 09:45
Afbeelding
Afvalscheiding à la carte Egmond aan Zee Rubriek: Uit het College 22 sep, 09:00
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Bergen

Op Rodi Bergen volg je het laatste nieuws uit Bergen. Rodi Bergen informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Bergen

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Bergen in je mailbox.