Rogier Jonk bracht iets bijzonders

Algemeen
Rogier Jonk sluit de huiskamer van Bergen
Rogier Jonk sluit de huiskamer van Bergen Foto: Ed Bausch

BERGEN - Zestig jaar is hij. Voor velen is dat het moment om eens na te denken over stoppen. Voor Rogier Jonk is dit het moment om iets nieuws te gaan doen. 1 februari sluit hij de deuren van zijn galerie en art café aan het Plein in centrum Bergen. Helemaal uit vrije wil is zijn vertrek uit het dorp niet. Het mooie is wel dat hij zijn manier van kunst aan de man brengen voortzet in Zuid-Frankrijk.

DOOR: ED BAUSCH

“WIE GOED DOET, GOED ONTMOET”

Met dat motto streek de in Amsterdam geboren Rogier Jonk vanuit Grootschermer in 2014 neer in Bergen, eerst in de Vijverlaan en daarna op Plein 7, het hoekpand in het karakteristieke winkelcentrum van architect Bakema. Het pand waarin vroeger AH in was gevestigd en waar later Kunstenaarscentrum Bergen roemruchte hoogtepunten vierde tot aan de verhuizing naar het nieuwe Kranenburgh. “Ik wilde in Bergen echt op een nadere manier met kunst bijdragen aan het dorp”, zegt Rogier. “Goede kunst, laagdrempelig, met horeca en gezelligheid.” Eigenhandig verbouwde hij geleidelijk de zaal tot een kleurrijke grote huiskamer waar veel te zien was en waar je ook kon drinken, eten en vergaderen. “Samen met Von Visser heb ik echt met heel veel plezier gastvrijheid geboden aan allerlei gezelschappen, ook omdat er in Bergen nauwelijks zaalruimte is. Wij probeerden altijd voor iedereen aardig te zijn, dan heb je meer kans dat je aardigheid terugkrijgt.”

Fris en fruitig

Eigenlijk al zijn jaren aan het Plein hing de dreiging boven zijn hoofd dat het gebouw misschien wordt gesloopt en dat de huur opeens zou worden opgezegd. “Dat is voor een ondernemer best lastig. Ik heb een paar keer aan de gemeente gevraagd of ik gesprekspartner kon zijn voor de toekomst in een nieuw centrum, maar ik kwam niet verder. En daar heb ik wel verdriet van.” Jonk vindt zichzelf te ‘fris en fruitig’ om te stoppen en die financiële ruimte is er ook niet. Dus ging hij op zoek in Zuid-Frankrijk, waar hij eerder had gewoond en gewerkt. In Montfort sur Argens, een stukje boven Saint Tropez vond hij de plek, waar hij na anderhalf jaar verbouwen op dezelfde voet zal doorgaan met het gastvrij presenteren van kunst en met een bed&breakfast erbij. Het zal weer met hard werken tot stand komen. “Want ik kreeg in mijn bestaan de dingen niet echt toegeworpen. Er was best de nodige tegenslag. Maar een verdrietig mens ben ik nooit geworden. Verbouwen is ook weer opbouwen. En ik heb in Frankrijk ook een netwerk.”

“Het dorp heeft podia nodig”

In de wintermaanden blijft hij werken vanuit zijn prachtig aan het water gelegen huis in Grootschermer. Ook daar speelt de kunst dan de hoofdrol, want dat is de levensader van de voormalige drukker. Vooralsnog blijft hij hoofdhuurder van het pand aan het Plein, zodat RTV 80 in de kelder kan blijven en Lida Dijkstra haar huidige galerie kan voorzetten. In zijn deel komt BaZ, met kleding en wat schilderijen van Von Visser en hemzelf. Met zijn vertrek raakt het kunstenaarsdorp al weer een podium kwijt. “Zo is het ook”, zegt Rogier. “Er blijft veel te weinig over.”. De bijdrage van Rogier Jonk aan Bergen mag zonder meer groot worden genoemd. Hij bracht echt iets anders, voor iedereen. Tot 1 februari is er uitverkoop, kijk via de etalage of op rogierjonk.nl

Afbeelding
Afbeelding