Daan Strang met hond Wolfje in actie op zijn strand bij Schoorl aan Zee.
Daan Strang met hond Wolfje in actie op zijn strand bij Schoorl aan Zee. (Foto: aangeleverd)

Toename wandelaars zorgt voor meer troep in natuurgebieden rondom Bergen

Algemeen

SCHOORL - Het is alweer 5 jaar geleden dat Daan in een burn-out terecht kwam. Tijdens deze vervelende periode in zijn leven wandelde Daan bijna dagelijks over het strand in Egmond, Bergen en in Schoorl, waar hij alweer een paar jaar woont. Tijdens zijn dagelijkse wandeling merkte hij op hoe ontzettend veel afval er toch elke keer weer op het strand te zien was. Iets in hem werd duidelijk, terug naar zijn normale baan wilde hij niet. Hij wilde zich gaan inzetten voor een betere en schonere wereld.

Opruimen van zwerfafval geeft positieve energie

Daan loopt nog steeds elke dag buiten. Daan: “Ik heb twee honden, waardoor ik er dagelijks uit ga. Schoorl is een prachtig dorp, met mooie natuur. Er zijn ontzettend veel plekken waar ik op kan laden. Ik zou hier nooit meer weg hoeven.”

De plogsack gaat mee

Tijdens zijn dagelijkse wandeling neemt hij zijn PlogSack mee en ruimt hij al het zwerfafval dat hij ziet op. “Ik kom soms thuis met een overvolle tas, je zou denken dat het minder wordt, maar blijkbaar wordt er nog steeds erg veel afval op straat gegooid.” voegt Daan toe. “Sinds corona zie ik een toename in het zwerfafval. Mensen zijn meer gaan wandelen, maar minder om de natuur gaan geven, dat is ontzettend zonde.”

Doe wat goeds

Daan spoort daarom iedereen op om tijdens hun wandeling in de natuur geen afval te gooien, maar juist op te ruimen. “Het zien van zwerfafval geeft negatieve energie. Als je het ziet liggen, doe er dan wat mee. Pak het op en verander die negatieve energie in positieve energie. Het opruimen van zwerfafval geeft positieve energie.”

Beach Clean-Up Tour

Daar bleef het niet bij. Vorig jaar liep Daan, samen met ruim 500 andere vrijwilligers de door hem opgerichte ‘Beach Clean-Up Tour’. In 23 dagen van Den Helder naar Cadzand om ervoor te zorgen dat de Nederlandse stranden schoner werden. “Elke dag met zo een grote groep mensen over het strand met prikstokken en zakken gaf veel zichtbaarheid, ook bij doelgroepen die we anders niet bereiken. Iedereen zag wat we aan het doen waren. Ondanks dat bepaalde groepen op dat moment misschien een beetje lacherig deden, hebben we op deze manier toch een stukje bewustwording bij hen gecreëerd.”

“Ons doel was om mensen duidelijk te maken dat zij het verschil kunnen maken. Dat zij zich bewust worden van de troep die zij achterlaten op de prachtige Nederlandse stranden en wat er komt aandrijven. Wat dat betreft hebben we ons doel bereikt”.

Tekst gaat verder onder foto 

Elk stukje telt! Raap jij ook iets op? (foto: aangeleverd)

Daan wil meer!

Dit jaar wil Daan nog meer van dit soort evenementen organiseren. Zijn idee is om in mei, Juli en/of augustus nieuwe ‘Beach Clean-Up Tours’ te gaan wandelen. Hij is hierover met andere in gesprek om te kijken hoe zij het dit jaar vorm kunnen gaan geven. “Ik denk eraan om in mei te beginnen met een lichte versie van een aantal etappes en misschien in augustus de lange tour waarbij ik iemand anders tegemoet ga lopen. Ik beginnend in Den Helder en de ander in Cadzand bijvoorbeeld.”

“De beach tours zullen zich hopelijk ook uitbreiden naar city tours en daarnaast ben ik ook bezig om het een groot goed doel aan te schrijven om samen te werken. Ik wil de ‘Beach clean up tours’ namelijk graag op de internationale kaart zetten. Hoe vet zou het zijn als iedereen over de hele wereld alle stranden schoon gaan maken”

Er zit in ieder geval het één en ander in de pijplijn.

Wanneer ga jij ploggen?

Daan spoort in ieder geval iedereen aan om ook te gaan ploggen, het opruimen van zwerfafval terwijl je (sportief) buiten actief bezig bent. Het is goed voor de natuur en voor jezelf. En ploggen kan ook nu, met alle coronamaatregelen!

Meer informatie

Meer weten over Daan en zijn plannen? kijk dan op www.plogsack.com of www.targetearth.nl.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Vlamnieuwe exposities bij De Kapberg Algemeen 15 aug, 09:53
Afbeelding
Volgende week weer ouderwets kermis in binnenstad Alkmaar Algemeen 14 aug, 15:27
Afbeelding
Wandelen door de paars gekleurde heide Algemeen 13 aug, 11:05
Afbeelding
Poëzie en muziek in Slotkapel Algemeen 12 aug, 11:07
Afbeelding
Warme stranddagen en wat te doen bij gevaar Algemeen 12 aug, 06:23
Afbeelding
Telefoon moet in de zak blijven Algemeen 11 aug, 11:43
Afbeelding
‘Weer is een dag voorbij’ Algemeen 11 aug, 11:15
Afbeelding
‘Het nulpunt houdt me bezig’ Algemeen 11 aug, 11:10
Afbeelding
Film van de Week: Les Intranquilles Algemeen 11 aug, 11:03
Afbeelding
Shoppen voor een nieuw bed – hoe kies je het juiste bed? Algemeen 10 aug, 13:43
Afbeelding
6 populaire vakantiebestemmingen deze zomer! Algemeen 10 aug, 13:40
Afbeelding
Volop zomer in Egmond Algemeen 10 aug, 12:13
Afbeelding
Sportcentrum De Beeck start met spectaculaire openingsweek Algemeen 10 aug, 12:11
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Bergen

Op Rodi Bergen volg je het laatste nieuws uit Bergen. Rodi Bergen informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Bergen

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Bergen in je mailbox.