Interview

Wethouder zoekt graag dwarsverbanden

Algemeen
Afbeelding
Foto: Ed Bausch

BERGEN - Op de vier heikele dossiers van de vorige Raadsperiodes (sporthal Egmond aan Zee, Bergen Centrum, fietspad EeuwigelLaan en de Egmondse voetbalfusie) zet het huidige College van B&W voorzichtige stappen, soms even achteruit, dan weer wat vooruit. Op nieuwe zaken lijken de wethouders aardig wat zaken voor elkaar te krijgen, met draagvlak in de politiek en onder inwoners. Wethouder Antoine Tromp (D66) werkt veelal wat op de achtergrond. “Ik zie mezelf als een bestuurder, ik moet ervoor zorgen dat dingen vooruit komen en daar de goede wegen voor proberen te bewandelen. We hebben een fijn team als wethouders, we werken goed samen en door de dwarsverbanden in elkaars portefeuilles op te zoeken maken we elkaars resultaat sterker.” De wethouder, tevens eerste loco-burgemeester, neemt ruim de tijd om het Bergens Nieuwsblad een kijkje te geven in zijn portefeuilles.

Door: Ed Bausch

Hij was maar heel eventjes een ‘Haarlemse mug’. Want al snel na zijn geboorte, 1975, verhuisden zijn ouders naar Uitgeest. Daar woont Antoine Tromp met zijn gezin nog steeds. Zijn opa was in Santpoort begonnen vanuit de boerderij met Kaashuis Tromp, zijn vader startte in Uitgeest een dameskapsalon. De jonge Antoine was daar vaak de krullenjongen, die het haar bij elkaar veegde. Op zijn achttiende moest hij natuurlijk wel even de wereld in. Uiteindelijk vond hij zichzelf terug als textiel ingenieur. Dat vak oefende hij even uit (”Ik kan nog steeds goed kleding in elkaar zetten”), droeg met ict en management bij aan zorginstellingen en keerde in 2006 terug naar Uitgeest, waar hij in 2014 wethouder werd na een periode als raadslid. Na de raadsverkiezingen van 2018 werd hij in maart 2019 wethouder in de gemeente Bergen. Dus hij werkt al geruime tijd met de ambtelijke organisatie Buch, Bergen, Uitgeest, Castricum, Heiloo.

Zorgen om jongeren in coronatijd

“En dat tot volle tevredenheid”, zegt hij. Vooral in het sociaal domein werken de gemeentes intensief samen. In Uitgeest zat dat beleidsterrein ook in zijn portefeuille, dus hij maakte de overdracht van Rijk naar Gemeente van bijvoorbeeld de jeugdzorg ten volle mee. “Dat is een enorme omslag geweest, en het was ook nog eens een bezuiniging. Het gaat na vallen en opstaan nu best goed, met de heel positieve ontwikkeling van sociale teams in de kernen van de gemeente. Financieel is het op dit terrein nog niet makkelijk, voor iedere gemeente in Nederland, omdat lang niet alle verwijzingen naar jeugdzorg vanuit de eigen sociale teams komen, maar wij daar als gemeente wel volledig voor betalen. Daar proberen we als gemeente meer grip op te krijgen, door de sociale teams nog meer te verbinden aan andere maatschappelijke partijen.” Tromp ziet, terugkijkend op het coronajaar, dat jongeren ‘onder de radar’ kunnen raken. “Onze jongerenwerkers verrichten geweldig werk, als echte straathoekwerkers, maar ze kunnen in deze tijd niet alle jongeren zien. Ik zie dat corona een behoorlijke impact op jongeren kan hebben en ik heb zorgen om hen. Dus we halen alles uit de kast, samen met het jongerenwerk.”

Sport en Cultuur

Het sociaal domein komt niet zo vaak in de publiciteit, terwijl het toch een heel wezenlijks iets is in het leven van alle dag, voor heel veel mensen in de gemeente. Dat is ook zo met de sport. “We weten dat de leden van de verenigingen gelukkig gewoon doorgaan met contributie betalen, ook al kan er niet worden gesport als normaal. De kantines liggen stil, dat is een behoorlijke aderlating voor de clubs. Waar nodig hebben ze aanvragen gedaan op huurverlaging, net als sommige maatschappelijke instellingen. We hopen allemaal dat er snel meer ruimte komt voor de sport.”

Dan is er de cultuur. Tromp heeft net een commissievergadering achter de rug met een bespreking over een nieuwe cultuurnota. Een nota waarvoor hij echt diepgaand de inhoud is ingedoken. “Dat was ook wel nodig, want het was allemaal te versnipperd, het Slotkwartier had dringend onze aandacht nodig en er was een veel te smalle basis voor museum Kranenburgh. In zijn algemeenheid zijn de kernen nog niet erg met elkaar cultureel verbonden. We hebben geprobeerd er een steviger verhaal onder te leggen, de kernen aan elkaar te verbinden.” Tromp vindt het in dit verband een voordeel dat hij van buiten de gemeente komt. “Ik kon met een vrije blik kijken.”

Geschiedenis, scheppen, natuur

De cultuurnota beschrijft een aantal programmalijnen. “We stellen voor om de hele gemeente te presenteren als dé culturele buitenplaats van Noord-Holland-Noord. Daarnaast zien we kunst als iets voor iedereen en als derde zien we kunst vooral als uitvoering. Er is hier een grote en lange traditie van makers, met de beeldend kunstenaars in Bergen, de schrijvers in Schoorl en Groet, verbonden met de natuur. De Egmonden zijn groots in historie, met de Egmondse School en de stichting van Nederland. We brengen een verband aan tussen alles, we faciliteren sterker en willen tegelijkertijd het beheer van de gemeentelijke kunstcollectie nu goed organiseren en koppelen aan een betere basis voor Kranenburgh. Er waren verschillende dingen tegelijk op te lossen, de basis moest op orde. Heel belangrijk is dat iedere kern zich sterker terugvindt in zijn eigen kracht en dat de band tussen inwoners en bezoekers kan groeien. Cultuur is een vrij beleidsterrein voor een gemeente, de financiering komt direct uit de eigen middelen. Dus je draagvlak is erg belangrijk. Ik heb het gevoel dat we stappen zetten op dat vlak”, zegt de Uitgeester met liefde voor de kustregio.

Afbeelding