‘Vissersvrouwen’: het gaat lukken!

Algemeen
Daniela en Fabio Pravisani met achter hen Ella van der Zeijden
Daniela en Fabio Pravisani met achter hen Ella van der Zeijden Foto: Frits van Eck

EGMOND AAN ZEE - Niemand had kunnen bedenken dat de actie voor het schilderij ‘Egmondse vissersvrouwen’ zoveel zou losmaken en dat de € 25.000,- nu al bijna zou zijn geregeld. Op donderdagmorgen is de stand €11767,50; bijna de helft en we rekenen op de andere helft van de gemeente. De vissersvrouwen Antje en Jannetje zijn het gesprek van de dag geworden, en in het Museum van Egmond in de Zuiderstraat is al een mooi plekje uitgezocht. Wie had dit drie weken geleden kunnen denken?

Door: Carla Kager

Ella van der Zeijden, secretaris van het museum, krijgt er af en toe kippenvel van als ze hoort van alle hulp en hartelijke woorden, zo positief voor het museum en voor de saamhorigheid. Penningmeester Arie Genet meldde o.a: dorpsvereniging ‘De Parel’ heeft €1000,- overgemaakt en enkele Egmonders deden hetzelfde. De Oud-papiergroep doneerde €500,- en erfgenamen van een dochter van Roeland Koning €1500,-. Margreet Wijker en To Conijn collecteerden in streekdracht €400,- bij elkaar en zorgden voor veel publiciteit. Dat waren mooie opschieters maar bij het museum is iedereen net zo dankbaar voor alle andere bedragen.

Collectebus bij Pravisani

Een van de fijne reacties was die van de Pravisani’s: we mochten gerust de collectebus van Margreet en To in de ijssalon plaatsen. Wel handig, want de Derper ‘wijffies’ kregen soms geld toegestopt of onder de deur doorgeschoven. In de bus is beter en Daniela en Fabio bewaken hem met hun leven. En zo wordt ‘Egmondse Vissersvrouwen’ steeds meer ‘ons’ schilderij. Mocht het totaalbedrag meer zijn dan de €25.000,- dan wil het museum dit besteden aan betere verlichting op de schilderijen van deze schilder en aan het opknappen van de zaal waar ze hangen.

Boek ‘De Lankies’

Ook geograaf en duinkenner Gerjan Zwaan had een idee omdat Roeland Koning erg verbonden was met de Noordduinen. Van zijn schitterende boek ‘De Lankies’ over de beleving van het ‘Derper Dôin’ krijgen we €2,50 per boek voor het schilderij en voor het museum. Gerjan kan smakelijk vertellen over iedereen met een landje in duin en weet ook overleden Derpers in de stukjes te verwerken inclusief bijnamen, anekdotes en ‘brokkies’ Derper dialect. Zo kostelijk! Daarbij wetenswaardigheden over bloemen, vogels en insecten in duin en over die vermaledijde grondwaterstand. Het kloeke boek van nog geen twee tientjes is één brok liefde voor de natuur om ons heen. Geen wonder dat de verkoop bij Dekker & Dekker loopt als een trein.

€12.500,- van gemeente

Het is overrompelend snel gegaan en het liefst zouden we het schilderij volgende week ophalen maar we zullen nog even geduld moeten hebben vanwege de ambtelijke afwikkeling. De gemeenteraad heeft unaniem een motie aangenomen om de giften te verdubbelen tot maximaal €12.500. Wethouder Tromp heeft uitgelegd dat er geen beleid is voor een donatie t.b.v. een kunstwerk. Dat moet even zijn zorgvuldige beloop hebben om precedenten te voorkomen. Maar: nog deze zomer gaat transportbedrijf Gul de vissersvrouwen thuisbrengen: vakkundig, verzekerd en gratis; nog zo’n hartverwarmend aanbod. Ella kreeg alweer kippenvel toen ze dit hoorde.

Meer informatie

Het Museum blijft helaas nog gesloten in afwachting van de maatregelen, maar zoekt naarstig naar vrijwilligers en donateurs. Lees meer over het museum in de kleurige Museumbode, af te halen bij Boekhandel Dekker & Dekker. Of bel Ella voor meer informatie: 072 5064912. Donaties t.n.v. St. Museum van Egmond zijn welkom op NL84RABO 0315770112 www.museumvanegmond.nl

Collectebus voor schilderij ‘Egmondse Vissersvrouwen’